Brabantský šíp se v posledním okruhu zúžil v souboj čtyř největších favoritů. Kromě Mathieuho van der Poela (Corendon - Circus) byli v čelní skupině také Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), loňský vítěz Tim Wellens (Lotto Soudal) a Michael Matthews (Sunweb). Ačkoliv Wellens a Alaphilippe útočili v kopcích, Van der Poel vše bez problémů pochytal a v těžkém spurtu byl jednoznačně nejlepší.

 


Vývoj závodu

Vše podstatné se událo na posledních padesáti kilometrech. Mathieu van der Poel zkusil zaútočit už 58 kilometrů před cílem, ale nikdo s ním nechtěl spolupracovat a tak se vrátil zpět do pelotonu.

45 kilometrů před cílem zaútočil Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) a na jeho pokus zareagoval Petr Vakoč (Deceuninck - Quick-Step). K Lambrechtovi se přidali také Marc Hirschi (Sunweb) a Gianni Vermeersch (Corendon - Circus) a podařilo se jim získat malý náskok, ale brzy byli dostiženi. 

28 kilometrů před cílem, v předposledním okruhu, odjel Daryl Impey (Mitchelton - Scott) a pokračoval sám. Do cílového okruhu najížděl s náskokem 22 sekund. V pelotonu pracoval Petr Vakoč a v popředí se držel také Roman Kreuziger (Dimension Data). 

18 kilometrů před cílem, ve stoupání Hertstraat, poprvé nastoupil Julian Alaphilippe. Okamžitě zareagoval Tim Wellens a připojil se k Francouzovi. Van der Poel měl menší dostup, ale rychle se k nim dotáhnul, trochu více práce s tím měl Matthews, ale i jemu se to podařilo.

Čtveřice dostihla Impeyho a na čele pokračovalo pět cyklistů. V hlavním poli pracoval tým Bahrain Merida pro Sonnyho Colbrelliho, ale brzy spotřeboval všechny domestiky a poté už nebyla v pelotonu síla uprchlíky dostihnout. 

Ve stoupání Holstheide, 11 kilometrů před cílem, zaútočil Tim Wellens, ale ostatní mu nedali žádný prostor. Julian Alaphilippe zkusil další útok až 4,3 kilometru před cílem, ale Van der Poel byl pozorný a silný a zpět dojeli i Wellens a Matthews. 

V posledním stoupání Schavei, kilometr před cílem, nikdo neútočil a čekalo se na spurt. Z první pozice začal sprintovat Mathieu van der Poel a jasně soupeře porazil. Alaphilippe zavřel u bariéry Michaela Matthewse, na kterého tak zbyla čtvrtá příčka a na Francouze se v cíli dost zlobil. Wellens po loňském vítězství vybojoval třetí příčku.     

Pro páté místo si dojel Bjorg Lambrecht, šestý skončil Alberto Bettiol (EF Education First) a sedmý Enrico Gasparotto (Dimension Data). Roman Kreuziger dojel na 15. příčce se ztrátou 18 sekund. Petr Vakoč po výborném týmovém výkonu dokončil na 27. místě se ztrátou 23 sekund.   

Foto Sirotti