Úvodní etapa UAE Tour byla zcela rovinatá, ale zároveň zajímavá od prvních metrů. Po pouhých dvou stech metrech závodu se hlavní pole roztrhalo v silném větru. Skupiny se však později sjely a čekalo se na pozdější dělení v bočním větru. 

A to se opravdu stalo. 110 kilometrů před cílem se peloton rozdělil na několik skupin a v první skupině se udrželo 26 závodníků, z toho pět jezdců týmu Deceuninck - Quick-Step, ovšem bez svého sprintera Sama Bennetta, dále Mathieu van der Poel, obhájce vítězství Adam Yates, Tadej Pogačar a ze sprinterů Fernando Gaviria, Elia Viviani, David Dekker a další závodníci.

Týmy DSM, BORA-hansgrohe, Qhubeka Assos a Lotto Soudal se snažily spojit druhou skupinu s čelem závodu, ale bylo to marné, před nájezdem na cílové okruhy v Al Mirfě to pronásledovatelé vzdali a nechali první skupině ještě víc času.

Ve vedoucí skupině byl aktivní zejména Joao Almeida. Portugalský cyklista vyhrál dvě rychlostní prémie a získal díky tomu 6 bonusových sekund. Pro 2 sekundy si dojel i Tadej Pogačar. Cyklisté Deceuninck - Quick-Step neměli svého sprintera, ale nevzdali se předem a před cílem opakovaně útočili. Mattia Cattaneo si 3 kilometry před cílem vypracoval náskok 13 sekund, ale týmy UAE Emirates, Cofidis a Alpecin - Fenix ho víc ujet nenechaly. 

1800 metrů před cílem zaútočil Fernando Gaviria, dojel Cattanea, ale ten už nebyl schopný mu pomoci a Gaviria byl před finišem dostižen. Příliš brzo začal spurtovat Elia Viviani, naopak Mathieu van der Poel svůj sprint načasoval mnohem lépe a poradil si s Davidem Dekkerem a Michaelem Mørkøvem.

V celkovém pořadí vede nizozemský mistr s náskokem 4 sekund před Dekkerem a 6 sekund před Mørkøvem. Almeida ztrácí 7 sekund a Pogačar 8 sekund.