Tosh Van Der Sande po oznámení pozitivního dopingového testu okamžitě přišel s vysvětlením. Van Der Sande použil dva nosní spreje, Mometasone a Sofrasolone, ale do formulářů k potřebnému povolení uvedl pouze první z nich. Sofrasolone zde neuvedl. Mometasone však neobsahuje látku prednisolon a proto jím nebylo možné vysvětlit nález tohoto kortikosteroidu v odebraném vzorku moči. Podle Belgičana šlo jen o administrativní chybu a pravidla neporušil. 

Van Der Sande byl okamžitě po oznámení obvinění suspedován týmem Lotto Soudal a byl vyzván k podání vysvětlení. Po několika týdnech Mezinárodní cyklistická unie (UCI) rozhodla, že Van Der Sandeho vysvětlení věří a Belgičan může opět závodit bez jakéhokoliv postihu.

Pro 28letého klasikáře je to velká úleva: Jsem velmi šťastný a ulevilo se mi, že už nejsem stíhán. Vždy jsme věřil ve svou nevinu, bylo to tak banální. Dobře, udělal jsem chybu, že jsem zaměnil jména těch dvou produktů, ale nebylo to na pozastavení činnosti. To, že se UCI rozhodla tak rychle, svědčí o tom, že to považuje za banální," řekl listu Het Nieuwsblad. 

Závodník týmu Lotto Soudal si zároveň uvědomuje, že kauza poškodila jeho jméno: Je škoda, že jsem se musel bránit. Pověst mám trochu zkaženou a asi to tak chvíli bude. Představte si, že bych teď vyhrál na Ruta del Sol, kolik by na to bylo reakcí? Přesto věřím, že dřív nebo později to přejde." 

Případ upozornil na kontroverzní praktiku, kdy je hned po prvním pozitivním testu oznámeno, že konkrétní závodník užil zakázanou látku. Van Der Sande sice byl očištěn, ale jeho pověst částečně poškozena je. UCI uznala, že koncentrace látky prednisolon byla tak nízká, že odpovídá užití nosního spreje. Byl jsem označen za dopingového hříšníka a přitom jsem jen musel vysvětlit, proč byla ta látka v mojí moči. Byla to čistě administrativní chyba," dodal Van Der Sande a po několika týdnech psychického tlaku hází uzavřený případ za hlavu a chystá se na první letošní start na Kolem Andalusie. 

Pořád jsem naplno trénoval, ale teď už se můžu s čistou hlavou připravit na první závod Ruta de Sol, jak bylo původně v plánu. Mám teď motivaci závodit lépe. Možná mi ta úleva pomůže a dodá pár procent výkonu, které mi v minulosti chyběly," říká závodník, který byl v mládežnických kategoriích považován za velký talent, ale za sedm let ve WorldTour vyhrál jediný závod.  

Foto Sirotti