Koronavirus už ničí i belgický závodní kalendář. V belgických Flandrech rohodli o zákazu všech sportovních akcí až do konce března. Oznámil to vlámský ministr sportu Ben Weyts.  

„S ohledem na další šíření koronaviru a aktualizované poznatky a doporučení zdravotnických odborníků, chce sportovní svět výslovně a aktivně převzít svou sociální odpovědnost,“ uvedl Weyts.

„Sport spojuje mnoho lidí. Tato síla se však stává slabinou, protože virus se rychle šíří ve velkých skupinách.“

Ekonomické důsledky pro různé sportovní federace, pro pořadatele, kluby, pro fanoušky a pro všechny ostatní zúčastněné strany mohou být likvidační. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale neexistuje jiný způsob.“

Nepojedou se závody Nokere Koerse (18. března), Bredene Koksijde Classic (20. března), Brugge-De Panne (25. března), E3 BinckBank Classic (27. března) a Gent-Wevelgem (29. března). Většina těchto podniků má i ženské a mládežnické verze, celkem Belgie přijde o 15 závodů. 

Zákaz se zatím nedotkl dubnových závodů, takže klasika Dwars door Vlaanderen (1. dubna) a monument Kolem Flander (5. dubna) mají naději, ale není příliš velká. Ve velkém ohrožení je také další monument Paříž - Roubaix a ardenské klasiky.  

Cyklistika letos pravděpodobně přijde o celou jarní sezónu a všechny velké klasiky. Nepravděpodobné je také konání Giro d´Italia.