Když jsem při psaní upoutávky na tento etapák sdělil, že cyklisty italských Pro týmů máme očekávat hlavně v únicích, nemyslel jsem, že tenhle předpoklad naplní až tak vzorně. Dnes po 6 km od startu odjela pětice, v níž byli dva borci EOLO-Kometa, dva Bardiani a jeden Androni.

Peloton jim zprvu dovolil náskok přes 6 minut a pak je začal kontrolovat. Na tom se nejvíc podíleli jezdci Lotto-Soudal, vytvářející podmínky pro hromadný dojezd, v němž věřili Calebu Ewanovi.

Při stoupání na jedinou vrchařskou prémii dne, jejíž vrchol se nacházel 55 km před cílem, se vedoucí pětka rozpadla. Davide Bais z EOLO si odjel pro dres nejlepšího vrchaře, který oblékne do zítřejší etapy. Před závěrem stoupání se za ním sólově vydal jeho týmový kolega Francesco Gavazzi, ve sjezdu se k němu připojil a pak dlouhé desítky minut dělali radost sponzorovi, jelikož se jim do záběrů kamer nikdo jiný nemotal.

Drobné vzrušení přišlo na řadu před jedinou „sprinterskou“ prémií, která byla umístěna také na vrcholku kratšího stoupání v typickém italském městečku oblepujícího vrchol celého kopce. Peloton totiž ještě před ním dojel zbylé tři muže z úniku a k mání tak byl jeden bod a jedna vteřina za 3. místo na této prémii. UAE nic neponechává náhodě. Marc Soler rozjel tempo Tadeji Pogačarovi a ten zkrátil ztrátu na Remca Evenepoela na 6 vteřin.

Na všechny však čekalo ještě jedno stoupání. V něm znovu nastoupil Marc Soler, ovšem tentokrát bez Tadeje za zadním kolem. Tam se mu přilepil jediný soupeř, Anthony Perez z Cofidisu, ovšem podle výrazu tváře bylo jasné, že jede na svém limitu, takže toho musel po chvíli nechat.

Soler minul dva borce v modrých dresech EOLO a s maximálním úsilím začal pracovat na budování náskoku na hlavní pole, kde se neútočilo. Do sjezdu 20 km před cílem šel s náskokem 35 vteřin. To nebylo radno podceňovat, takže se na čele hlavní skupiny srovnala kompletní sestava atletů Groupama-FDJ a jala se náskok krátit. Ve sjezdu až tolik úspěšní nebyli, ale na rovině, kdy se k nim přidaly další týmy, se náskok odvážlivce a letošního nováčka v dresu UAE rychle krátil.

V kopcích předcházejících rovinaté pasáži směřující k cíli měl problémy Marc Cavendish a v tom předposledním dokonce z pelotonu odpadl. Jenže k tomu, aby se o něj patřičným způsobem pečovalo, má tým vyčleněné lidi. Dva s ním zůstali a výhradně díky práci Josefa Černého se Marc do pelotonu vrátil. Na spurt už mu ale síly nezbyly, takže se ho pokusil zastoupit Ballerini, ale na lepší než 7. místo to nestačilo.

V samém závěru si velmi dobře počínali i borci TotalEnergies a pro svého lídra do spurtu Petra Sagana vytvořili velmi slušnou pozici. Peter však rychlostně na ty úplně nejlepší nestačil, ale 4. místo je určitě blýskáním na lepší časy.

Tim Merlier vyhrál o koňskou délku, ale druhé místo Olava Kooije z Jumbo-Visma, kterému bylo v říjnu teprve 20 let, znovu potvrdilo jeho talent do hromadných koncovek. Naopak Ackermann (UAE), Ewan, Démare (Groupama-FDJ) a zvláště Viviani (Ineos), pro něhož v posledních kilometrech pracoval usilovně na špici v modrém dresu průběžného lídra závodu Filippo Gana, tentokrát ve svém snažení propadli.

V průběžné klasifikaci zůstaly po dnešku všechny kameny tak, jak byly. Pouze Pogačar stáhl odstup na Evenepoela o zmíněnou vteřinku. Co kdyby v konečném účtování hrála roli!