V loňském roce zahajoval právě na Tour of Antalya svou silniční sezónu Mathieu Van der Poel a hned první etapu vyhrál. Jenže v rozhodující 3. etapě s dojezdem na vrchol stoupání nestačil a dokončil hluboko ve startovním poli. To mu ale nebránilo se potom v březnu a dubnu výrazně prosazovat na evropských jednorázových klasikách.

Kdeže ovšem ty loňské sněhy jsou. Letos už povýšil a zahájil o kategorii výš na Kolem Algarve. Alpecin-Fenix v Turecku startuje, ovšem jedničkou je aktuální belgický šampión Tim Merlier, který tu zahajuje svou silniční sezónu.

Na start se postavil i loňský vítěz celkového pořadí, které si zajistil vítězstvím ve 3. horské etapě, Szymon Rekita (POL) v dresu lucemburského Leopardu.

V soupeření o únik dne byli nakonec úspěšní dva: v dresu ukrajinské reprezentace zkušený Vitalij Buts, který v minulosti jezdil 4 roky za Lampre a nyní ve svých 33 letech závodí za čínský Shenzhen Xidesheng, a s ním 21 letý Australan Aden Paterson z nizozemského týmu Á Block CT, což je pokračovatel týmu Parkhotel Valkenburg, resp. Monkey Town.

V tomto pořadí projeli první a jedinou vrchařskou prémii dne, která se nacházela na 60. km, čímž si pro zítřek Buts zajistil oranžový dres nejlepšího vrchaře.

Vybudovali si náskok až ke 4 minutám. Zhruba od poloviny 150 km dlouhé etapy se čas rozdílu mezi uprchlíky a pelotonem začal přesýpat opačným směrem.

Odjetou dvojici se pokusil dostihnout Alexander Jevtušenko, reprezentující tým Ruska, a dokázal si vytvořit na peloton více jak minutový náskok. Jevtušeno se roky "potácí" v různých ruských prokontinentálních a kontinentálních týmech, zkoušel to i v Gazpromu, ale nikde se pořádně neuchytil. Letos však na sebe dokázal výrazně upozornit na argentinském San Juanu 7. místem v časovce jednotlivců.

První sprinterskou prémii na 85. km projeli tedy cyklisté v pořadí Buts, Paterson a Jevtušenko. Jak vidno, Buts se nehodlal o prémie s mladým Australanem dělit. Jevtušenka poté peloton pohltil. Na trase byla ještě jedna rychlostní prémie na 109. km a zdálo se, že Buts má zaděláno pro zítřek i na druhý dres, přestože peloton náskok uprchlíků usilovně krátil.

A stalo se. Buts vyhrál i třetí prémii pro dnešek na trase vypsanou a zítra nebude vědět, co s dresy. Z balíku byl nejrychlejší Lionel Taminiaux z Wallonie Bruxelles. Taminiaux je 23 letý Belgičan, kterému se loňská sezóně hodně povedla. Nashromáždil během ní tolik bodů, že se na jejím konci pohyboval na rozhraní druhé a třetí stovky světového žebříčku. Nejcennější budou asi dvě 4. místa v etapách na Kolem Belgie (HC).

Pelotonu se nepodařilo dvojici dojet do prémie, a tak jim zase trošku povolil uzdu. 35 km před cílem činil náskok uprchlíků 1:30 min.

Dalo se ovšem předpokládat, že s velkou pravděpodobností dojde na sprint z hlavního pole. Z těch, co jsou v pelotonu, tady má v tomto směru nejbohatší historii Roy Jans (Alpecin), který si v loňském ročníku připsal v etapách 1. a 2. místo. Alpecin-Fenix jako celek sem přivezl sestavu, která by měla v hromadných spurtech pařit k nejlepším. Horší už to nejspíš bude s celkovým pořadím.

A předpokládané se také stalo. 15 km před cílem byl peloton pohromadě. V hromadném závěru protnul jako první pásku člen sestavy Israel Mihkel Raim. Vítězství je o to cennější, že se prosadil proti výbornému Marko Kumpovi (Adria Mobil), který má čtyřleté zkušenosti z World Tour a už 17. vítězství v UCI závodech.

Mihkel Raim zahájil letos v Austrálii a z tradičního etapáku Herald Sun Tour (2.1) si přivezl 3., 4. a 5. místo, takže i proto tady v Turecku patří k favoritům hromadných dojezdů.

V týmu Dana Turka tedy mohou hned po první etapě slavit. A to tu mají horkého favorita na celkové pořadí Mattea Badilattiho.