Tři vrchařské prémie v prvních 35 kilometrech 5. etapy Paříž-Nice byly velkou motivací pro lídra vrchařské soutěže Jonase Gregaarda (Uno-X). Dán proto opět vyrazil do úniku a měl podporu pouze od Sandyho Dujardina (TotalEnergies). Gregaard vyhrál všechny tři prémie a získal dalších 13 bodů. Poté už pro něj nemělo cenu utrácet síly v úniku a vrátil se do pelotonu. Dujardin vydržel déle, ale také byl dostižen více než 80 kilometrů před cílem. Na pódium se přesto podíval, byl vyhlášen nejaktivnějším závodníkem etapy. Gregaard si nakonec připsal body i za čtvrtou prémii, má celkem 30 bodů a náskok 18 bodů. 

Rovinatý prostředek etapy nebyl zrovna zajímavý, něco se začalo dít až na rychlostní prémii 53 kilometrů před cílem. David Gaudu (Groupama-FDJ) překvapivě získal 6 sekund za první místo, když mu spurt rozjel Arnaud Démare, který zároveň zavřel Tadeje Pogačara (UAE Emirates) a ten se protlačil jen na třetí místo, za které bral 2 sekundy. Pogačar nebyl spokojený s počínáním Démara, ale mohl si za to spíš sám, což v cíli etapy uznal: "Spousta jezdců chtěla bodovat, napětí se stupňovalo a pak jsem udělal chybu. Snažil jsem se předjíždět zprava, ale nešlo to." Gaudu díky prémii snížil odstup od Pogačara na 6 sekund. 

Následující kilometry byly klidné, s výjimkou posledních 5 kilometrů, kdy se do čela pelotonu tlačily spurteři i i jezdci na celkové pořadí. Všichni se obávali pádu a bylo proč. Na silnici byla spousta zúžení, silničních ostrůvků a kruhových objezdů. Poslední kruhový objezd byl kilometr před cílem a měl velký vliv na výsledky. Někteří závodníci se zde propadli, další zdrželi a jiné vynesl dopředu. Rychlejší cesta byla zleva, čehož využil i pozdější vítěz etapy. 

Ben Swift (Ineos Grenadiers) vyjel z kruháče vysokou rychlostí a pokusil se zaskočit sprintery. Ale neměl šanci, Edoardo Affini (Jumbo Visma) skvěle rozjel spurt, dojel Swifta a vypustil k cíli Madse Pedersena (Trek-Segafredo) a Olava Kooije (Jumbo Visma). Pedersen byl opět silný, ale tentokrát na Kooije nestačil. Jedenadvacetiletý cyklista si připsal už šestnácté vítězství mezi profesionály, ale rozhodně nejprestižnější. "I loni jsem vyhrál několik závodů, ale tenhle je zatím určitě nejlepší," uznal. "Ve finále jsem byl trochu moc vzadu, ale pak jsem vzal kruhový objezd zleva a byla to dobrá volba, dostala mě do docela dobré pozice za Madse Pedersena adokázal jsem ho předjet." 

Tim Merlier (Soudal Quick-Step) neměl do spurtu dobrou pozici a stačilo to jen na třetí místo. Pavel Bittner (DSM) dojel na 48. místě. Pedersen se díky druhému místu vrátil do čela bodovací soutěže, Gregaard drží vedení ve vrchařské soutěži. Pogačar je nejlepší v celkovém pořadí i pořadí mladých závodníků.

"Svůj první den ve žlutém na trati Paříž-Nice jsem si užil. Byl to krásný den, konečně svítilo sluníčko a nebyl žádný stres, takže to byl opravdu příjemný den," usmíval se lídr závodu. Třech zbylých etap se nebojí, ale ví, že musí být na pozoru: "Stoupání v poslední etapě znám opravdu dobře, protože je to téměř můj domácí tréninkový okruh. Ale zítřejší a pozítřejší silnice neznám. Etapy byly zveřejněny příliš pozdě na to, abych si je projel."

"Myslím, že i zítřek bude hodně stresující. Je to etapa, ve které se může stát cokoli, spousta překvapení. V sobotu budu být silný až na vrchol cílového stoupání. A závěrečná etapa se mi líbí, je opravdu zajímavá," dodal Pogačar.