První pyrenejská etapa letošního ročníku Tour de France nenavštívila opravdu věhlasné kopce a také proto byla určena zejména uprchlíkům. Favorité na celkové vítězství dojeli v poklidu v hlavním poli, všichni šetřili síly na nedělní etapu a nikdo neútočil. Mnohem více akce bylo k vidění o etapové vítězství a také o vrchařské body. 

Vytvořit hlavní únik dne ovšem stálo hodně úsilí mnoha jezdců a trvalo to celkem 80 kilometrů. Nakonec se do popředí dostala silná skupina vrchařů, která se ve stoupáních neustále měnila. Spolupráce zde nebylo příliš dobrá a skupina nebyla stabilní. 

Na vrchařských prémiích o body bojovali zejména Michael Woods (ISN) a Wout Poels (Bahrain Victorious). Nairo Quintana (Arkéa - Samsic), lídr vrchařské soutěže, se do úniku nezapojil a nemohl soupeřit o body. Woods byl ve stoupáních silnější než Poels, ale Nizozemec kontroval ostrými nástupy před vrcholy kopců. Woods se navíc musel oklepat z pádu ve sjezdu, který si sám způsobil. Dokázal se však vrátit do skupiny a bojovat o puntíkovaný trikot. 

Nikdo ze špičkových vrchařů nezareagoval na únik Bauke Mollemy (Trek - Segafredo) 42 kilometry před cílem. Zkušený Nizozemec nastoupil ve sjezdu a rychle získal slibný náskok. Ve skupině za ním nebyla vůle spolupracovat a Mollema získal poměrně zadarmo solidní odstup. "Skupina byl silná, ale moc jsme nespolupracovali," vysvětloval v cíli vítězný Mollema. "Cítil jsem se dobře a říkal jsem si, proč to nezkusit zdaleka. Jet 42 kilometrů sám bylo těžké, ale věřil jsem že zvládnu jet sólo a udržím tempo velmi dlouho. Věděl jsem, že má šanci se udržet vpředu, tak jsem jel na plný plyn a vůbec jsem neztrácel. S náskokem 50 sekund na vrcholu posledního kopce jsem si už by docela jistý, že vyhraju," dodává Mollema.

Woods vybojoval puntíkovaný dres 

Za Mollemou se přitom závodilo docela naplno. Aktivní byli Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Michae Woods, Patrick Konrad (BORA - hansgrohe) a další, ale proti soustředěnému Mollemovi neměli šanci. Woods se v posledním výjezdu dne na Col de Saint-Louis definitivně zbavil unaveného Poelse, byl třetí na prémii a posunul se do čela vrchařské soutěže. Sice nedokázala vyhrát etapu, ale poprvé se podíval na pódium Tour de France. 

"Nejsem zklamaný. Jsem rád, že mám dres. Stěžuji si jen na ten pád. Moje ego je trochu raněné, i když jsem se nezranil. S Woutem jsme věděli, že půjdeme proti sobě. Je to těžký soupeř. Zítřejší etapu jedeme na mé domácí půdě, kde znám každou silnici. Bude zajímavé zde závodit. Doufám, že jsem dnes nevystřílel všechnu munici," zmiňuje kanadský vrchař 15. etapu Tour de France s dojezdem v Andoře. 

Woods dojel na pátém místě se ztrátou víc než minuty ve společnosti druhého Konrada, třetího Sergia Higuity (EF Nippo) a čtvrtého Cattanea. Ve vrchařské soutěži má 54 body, druhý Quintana drží 50 bodů a třetí Poels 49 bodů.  

Guillaume Martin nečekaně druhý v celkovém pořadí 

Ačkoliv se mezi lídry na celkové pořadí vlastně vůbec nezávodilo, došlo k jedné velké změně v průběžné klasifikaci. Až na druhé místo vystoupal domácí Guillaume Martin (Cofidis). Francouzský vrchař nezasáhl do boje o etapové vítězství, dojel jedenáctý s odstupem 1:28, ale s náskokem 5:25 před pelotonem. Před etapou ztrácel na devátém místě 9:29, takže se posunul až na druhou příčku, se ztrátou 4:04 na Tadeje Pogačara (UAE Emirates). A s náskokem 1:14 před Rigobertem Uránem (EF Nippo).       

Očekává se, že hned v další etapě o Andory o pódiové umístění přijde. Muž ve žlutém se Martina nijak neobává: "Nedělal mi žádné starosti. Víme, že mu nemůžeme dát příliš času, protože je velmi silný, ale čtyřminutový náskok je stále hodně dobrý. Ostatní týmy se ho teď musejí zbavit a to je pro nás docela praktické. Myslím, že jsme v lepší pozici než před etapou. Cítil jsem se skvěle a užíval jsem si to."        

Pogačar je spokojený s týmovou pomocí a je na důležitou nedělní etapu připraven: "Všichni moji kolegové jsou silní, ale zejména Rafal Majka, který byl nečekaně silný po těžkém včerejším pádu. Etapu do Andory jsem si projel, ale neznám všechny silnice po paměti. Bude to těžké, ale mám dobré pocity. Pojedu defenzivně, protože mým cílem je udržet žlutý dres, ale když se naskytne příležitost, zkusím ji využít."