Dlouhá desetiletí prakticky čistě španělský tým se díky tomu stává více mezinárodní. Muriel je sice Španěl, ale Ledanois je Francouz a Roelandts Belgičan, navíc velmi zkušený bývalý závodník a specialista na severské klasiky. Bývalým úspěšným závodníkem je také Ledanois. Muriel má vystudovanou sportovní vědu a je expertem na biomechaniku. Navíc má zkušenosti s působením v cyklistických týmech Murias Taldea a druhodivizním Caja Rural. 

„Po letech strávených v týmech Murias a Caja Rural byl pro mě rok 2022 „jednodušší“, mimo závody a zaměřený na projekt mého osobního rozvoje. Měl jsem ale v hlavě jasno, že se chci vrátit k profesionální cyklistice, a nejvíc mě těšilo, že to bude v tomto týmu. Myslím, že jsem všestranný, pokud jde o řízení tréninku, a mělo by to pomoci dalšímu růstu skupiny. Nastupuji hlavně jako sportovní ředitel, ale také si dělám doktorát ze sportovních věd a pracoval jsem také jako biomechanik. A mám pocit, že všechny tyto znalosti mě obohatily,“ říká Muriel.

„Jako trenér musíte znát fyziologii a data a tyto informace vám pomohou jako sportovnímu řediteli, a zároveň lépe pochopíte, čím jezdec prochází během závodu. Cyklistika se víc a víc specializuje, ale naštěstí tým pochopil a vysoce ocenil, že jsem schopen všechny tyto dovednosti kombinovat, a vidí v tom silnou stránku,“ dodává neskromně. 

Ledanois je odlišný typ sportovního ředitele. Třináct let závodil mezi profesionály, vyhrál etapu na Vueltě a doposud byl sportovním ředitelem v Arkéa-Samsic. Svého syna Kévina dovedl k titulu mistra světa v kategorii U23. Pro společnost Abarca (vlastník profesionální licence týmu Movistar) už v minulosti pracoval, ve španělském týmu byl sportovním ředitelem mezi lety 2005 a 2012.

„Moje srdce vždy patřilo tomuto týmu,“ tvrdí Ledanois. „V posledních letech jsem pracoval jinde, ale vždy jsem se cítil být členem týmu. V poslední době jsem s Eusebiem mnohokrát mluvil a on na mě vždy naléhal, abych se vrátil domů. Mám tu spoustu přátel, prostě se cítím součástí. Movistar je můj tým. V roce 2012 jsem odešel, protože jsem se potřeboval učit, vidět jiné věci, posunout se dál. Když jsem podepsal smlouvu s BMC, neuměl jsem anglicky a o dva měsíce později jsem už v autobuse s jezdci mluvil anglicky. Chtěl jsem prostě nasbírat zkušenosti, naučit se něco od dalších skvělých jezdců a pak se vrátit,“ vysvětluje a okamžitě se snaží motivovat své budoucí svěřence: „Cyklistika se za těch deset let hodně změnila, ale je tu něco, co se nezměnilo. Potřeba být jezdcům vždycky nablízku, dávat jim svých 200 %, vidět, že vás berou jako jednoho z nich. Naším cílem musí být nechat na silnici všechno, závodit srdcem a dostat tento tým zpět na vrchol, kde si zaslouží být.“

Belgičan Roelandts strávil v Movistaru poslední dva roky své kariéry, kterou ukončil na konci sezóny 2020. Teprve 37letý bývalý specialista na klasiky nebyl častým vítězem, jeho největším triumfem je nejspíš zisk belgického titulu v roce 2008, ale na kontě má několik špičkových výsledků na největších jednorázových závodech. Třetí místo obsadil na monumentech Milán-Sanremo a Kolem Flander, pátý byl světovém šampionátu a Sanremu, sedmý na Olympijských hrách a druhý na E3 Prijs.

V Movistaru převzal roli kapitána a odtud je už velmi blízko ke sportovnímu řediteli. „Mým posledním profesionálním týmem byl Movistar, a i když mé výsledky v něm nebyly kvůli zraněním a smůle zrovna nejlepší, atmosféra se mi moc líbila, vždy jsem týmu fandil. Doufám, že těch 24 let, které jsem strávil na kole, mládežnických i profesionálních dohromady, budu moci dobře využít a budu pro tým přínosem,“ říká Roelandts.

V pozici sportovního ředitele nebude úplným nováčkem: „Když jsem po zranění ramene v roce 2020 a po všem, co mě ten rok provázelo, přestal jezdit, snažil jsem se rychle si stanovit nové cíle a měl jsem možnost spolupracovat s Trinity Racing asi 30 závodních dní, včetně Baby Gira a Okolo Británie. Rád jsem mladým jezdcům radil, předával jim své zkušenosti a vedl je, a také jsem se sám hodně naučil. Dal jsem si několik osobních, sportovních cílů, jako například absolvovat několik triatlonů a MTB závodů. Dá se říct, že jsem se udržoval ve formě, ale protože jsem celou svou kariéru strávil v silniční cyklistice, věděl jsem, že chci s tímto světem zůstat v kontaktu, a tohle je skvělá příležitost. Těším se, že pomůžu vyhrát závody, které zatím Movistar nevyhrál. A doufám, že jim předám své zkušenosti z klasik, zejména všechny ty drobné detaily, například jak jezdit na dlažebních kostkách, jaký zvolit tlak v pláštích a podobně.“

Roelandts je stále fanouškem cyklistiky a letošní sezónu pozorně sledoval: „Bylo hezké vidět Enrica Mase zlepšovat se, celý tým se zlepšoval a ženy zářily! Annemiek van Vleuten, Emma Norsgaard, všechny byly úžasné. Tým má ještě spoustu cílů a já doufám, že Movistaru něco přinesu.“