V etapě z Crissieru do Vallée de Joux odstoupil nečekaně velký počet závodníků. Už před startem se musel rozloučit Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan), kterého zastavil pozitivní test na covid. V průběhu etapy vzdal také Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), který si poranil sval při startu prologu, když utrhl špatně upevněný převodník a šlápl do prázdna. Domů odjeli i Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) a Simon Yates (Jayco AlUla).  

Do dlouhého úniku vyrazila pětičlenná skupina, kde měli převahu domácí závodníci. Michael Schär (AG2R Citroen), Jan Stöckli a Dario Lillo (oba startující za švýcarský národní tým) se chtěli předvést před vlastními fanoušky a vzali s sebou také Rakušana Tobiase Bayera (Alpecin-Deceuninck) a Francouze Juliena Bernarda (Trek-Segafredo). Jejich náskok se však nikdy nedostal příliš vysoko a Stöckli s Bayerem postupně odpadli a na čele zbyli pouze tři jezdci a už 72 kilometry před cílem byli dostiženi i oni. Bernand si aspoň vyjel trikot nejlepšího vrchaře. 

V dlouhém stoupání na Mauborget, s vrcholem téměř 100 kilometrů před cílem, udával tempo pelotonu tým Ineos Grenadiers. Z pelotonu mezitím odpadlo několik sprinterů, kteří tak byli eliminováni z cílového sprintu. Smůlu měli Fernando Gaviria (Movistar), Elia Viviani (Ineos Grenadiers) či Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) a další. Ineos se rozhodl pracovat pro Ethana Haytera, který měl v prořídlém pelotonu šanci uspět i v rovinatém dojezdu. V posledním stoupání Mont d'Orzeires měl Hayter problém udržet se v hlavním poli, ale zvládl to. 

Závěrečných 40 kilometrů etapy už se závodníci chystali na sprinterský finiš, peloton nemusel nikam spěchat, protože odpadlíci měli velkou ztrátu a v úniku nebyl nikdo. Jisté vzrušení přinesla pouze rychlostní prémie 16 kilometrů před cílem, na kterou zaútočil tým Jumbo-Visma a vyhrál ji Tobias Foss. Nor v cíli přiznal, že mu šlo o bonusové sekundy do celkového pořadí, ty se však na sprinterských prémiích v Romandii neudělují. "Vypadáme trochu blbě, ale o nic moc nejde," smál se po dojezdu. 

Samotný boj o pozice do spurtu byl hodně tvrdý, dopředu se tlačil Soudal Quick-Step včetně Josefa Černého. 4 kilometry před cílem dokonce zaútočil Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), ale soupeři byli pozorní a nenechali ho ujet. Černý udržel svůj tým na předních pozicích v chaotických závěrečných kilometrech a kilometr a půl před cílem si vystoupil. Favorizovaný Vernon měl před sebou už jen jediného domestika, Dána Caspera Pedersena. A ten podal úžasný výkon, nejen fyzický, ale také poziční. Nenechal se vytlačit agresivními soupeři a rozjel Vernonovi perfektní sprint. 

Britský cyklista měl volnou cestu k vítězství a po prvotním zrychlení okmažitě získal rozhodující náskok. Druhý Thibau Nys (Trek-Segafredo) se k němu nedokázal přiblížit. Třetí skončil Milan Menten (Lotto Dstny) a čtvrtý, nečekaně, Romain Bardet (DSM), který využil dobré pozice v dojezdu.

Černý dojel do cíle v čase vítěze a klesl na druhé místo za Vernona, má však totožný čas. Třetí Foss a čtvrtý Cavagna ztrácejí jedinou sekundu. Vernon je první v celkovém pořadí, v soutěži mladých závodníků i v bodovací soutěži.