Pouze 147 kilometrů dlouhá etapa z Grada do Gorizie vedla z velké části po slovinském území. Závodníci kroužili v závěru etapy po okruhu a opakovaně překračovali prakticky neexistující hranice mezi Itálií a Slovinskem. Tým Qhubeka Assos měl ve velkém úniku dne hned tři závodníky a početní převaha se jim vyplatila. Jihoafrický celek ziskal už třetí etapu v letošním ročníku Giro d'Italia.

Buchmann mimo hru 

Vše začalo velkým pádem, do kterého se zapletl také Emanuel Buchmann. Lídr stáje BORA - hansgrohe musel kvůli zranění ze závodu odstoupit. A stejný pád zapříčinil konec závodu i pro Jose van Emdena (Jumbo - Visma), Natnaela Berhaneho (Cofidis) a Rubena Guerreira (EF Nippo).

Kvůli pádu byl závod na nějakou dobu neutralizován. Po restartu etapy se do úniku vydala početná skupina uprchlíků ve složení: Dries De Bondt, Oscar Riesebeek (Alpecin Fenix), Bauke Mollema (Trek - Segafredo), Lars van den Berg (Groupama - FDJ), Simone Consonni (Cofidis), Stefano Oldano, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Dario Cataldo (Movistar), Nikias Arndt (DSM), Max Walscheid, Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), Albert Torres (Movistar), Łukasz Wisniowski (Qhubeka Assos), Juan Sebastian Molano (UAE Emirates) a Quinten Hermans (Intermarché - Wanty - Gobert).

Aktivní Qhubeka Assos 

Skupina rychle získala velký náskok, v hlavním poli nebyl nikdo ochotný čelo závodu dotahovat. Pracovali pouze dva jezdci celku Ineos Grenadiers, kterými byli Filippo Ganna a Salvatore Puccio.

Na zvlněném okruhu se stoupáním Gornje Cernovo si uprchlíci začali brzo nastupovat. Aktivní byli zejména jezdci Qhubeka Assos. 22 kilometry před cílem zaútočil Victor Campenaerts a vzal s sebou i Oscara Riesebeeka a Alberta Torrese. Závodníci Qhubeky poté zpomalili zbytek skupiny a vedoucí trojice získala rychle půl minuty náskoku.

Torres nebyl ochoten s Campenaertsem a Riesebeekem střídat. Campenaerts proto rozjel vysoké tempo v posledním výjezdu na Gornje Cernovo a Torrese utrhl. To už se na závodníky spustil prudký déšť. Ve stíhací skupině útočil Hermans a další jezdci. Ale vedoucí dvojice měla stále dobrý náskok.

Campenaerts v technickém sjezdu na vodě natáhl Riesebeeka a spolupráce prvních dvou jezdců od tě chvíle začala drhnout. Riesebeek útočil a Campenaerts reagoval. Přesto do cíle v Gorizii dojeli společně. Riesebeek zahájil sprint z výhodnější druhé pozice nečekaně brzy a umožnil Campenaertsovi schovat se do závětří a rozjet se k vítězství.

Dvojnásobný mistr Evropy v časovce vybojoval své úplně první vítězství v etapě na Grand Tour. Pro třetí místo si dojel Nikias Arndt. Peloton dojel v poklidu se ztrátou 17:21 a Egan Bernal (Ineos Grenadiers) nadále vede průběžné pořadí.