Cofidisu trvalo jedenáct let, než se dočkal dalšího triumfu v etapě Giro d’Italia. Dlouhé čekání ukončil Victor Lafay, který byl nejlepší v dojezdu do stoupání Guardi Sanframondi. Ve vrchařském závěru etapy porazil osm svých kolegů z dlouhého úniku, druhý skončil zkušený Francesco Gavazzi (EOLO - Kometa) a třetí Nikias Arndt (DSM). 

Vytvořit hlavní únik dnes trvalo dlouhých 50 kilometrů. Všichni totiž chtěli být v etapě zaslíbené uprchlíkům v čelní skupině. Ale ne všem to bylo umožněno. Kopcovitý začátek etapy únik nevytvořil, konečná devítka ujela na rovině a podle toho také vypadalo složení skupiny, ve které byli především tempaři a rychlí závodníci. Kromě Victora Lafaye, Francesca Gavazziho a Nikiase Arndta odjeli také Fernando Gaviria (UAE Emirates), Alexis Gougeard (AG2R Citroen), Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), Nelson Oliveira (Movistar), Giovanni Carboni (Bardiani - CSF - Faizané) a Kobe Goossens (Lotto Soudal). 

Nikdo v čelní skupině neohrožoval růžový dres Attily Valtera a proto tým Groupama - FDJ neměl důvod uprchlíky příliš stahovat a také velkým týmům lídrů na celkové pořadí situace vyhovovala. Závodníkům v cestě stálo dlouhé stoupání Bocca della Selva, ale v něm se vlastně nic nestalo. Na vrcholu kopce, 40 kilometrů před cílem, měla vedoucí skupina náskok 7 minut a bylo jasné, že o vítězi se dnes rozhodne v úniku. 

V dlouhém sjezdu se pokusil zaútočit Fernando Gaviria, ale v utažené pravotočivé zatáčce tvrdě upadl a musel se nechat ošetřit. Auto lékaře závodu pomohlo Gaviriovi vrátit se zpět do první skupiny, ale Kolumbijec později už moc bojovný nebyl a navíc mu nevyhovoval dojezd do tříkilometrového stoupání. 

V mírně stoupavém úseku před nájezdem do posledního kopce etapy si uprchlíci začali nastupovat. Několikrát to zkusil Campenaerts a aktivní byli i Gougeard a Goossens. 7,5 kilometru před cílem to opět zkusil Campenaerts, ke kterému se přidal Carboni. Dvojice vydržela na čele s malým náskokem až do mety 3 kilometrů před cílem, kde začalo o trochu náročnější stoupání. Zde Carboni utrhl Campanaertse, ale to už se zezadu rychle přibližoval útočící Lafay. 

Francouz jen projel kolem Carboniho a pokračoval sám. Zbývaly mu 2 kilometry do cíle a soupeři za ním se hodně trápili. Pouze Gavazzi se pomalu přibližoval, ale náskok Lafaye už zlikvidovat nedokázal. Pětadvacetiletý cyklista si dojel pro své první profesionální vítězství.      

Lafay byl docela zaskočený tím, jak prosté bylo získat první profesionální vítězství a zrovna na Giru: „To je neuvěřitelné. Jsme moc šťastný. Dostat se do úniku bylo hodně náročné, ale jakmile jsme odjeli pelotonu, rychle nám nechali sedm minut. Věděl jsem, že jsem ve skupině v kopcích nejlepší. Nebylo tam moc vrchařů. Myslím, že Oliveira byl z nich nejlepší, proto jsem mu věnoval zvláštní pozornost. Ale dost jsem si věřil a tak jsem zaútočil tři kilometry před cílem.“

Caleb Ewan vzdal

V hlavním poli se nikdo k útoku neodhodlal. Tým Ineos Grenadiers rozjel cílový výjezd aby udržel Egana Bernala v popředí a mimo veškeré nebezpečí. Gianni Moscon vedl peloton s Bernalem na zadním kole, za nimi byli schovaní jezdci Deceuninck - Quick-Step s Remcem Evenepoelem. Ne všichni měli klidný dojezd. Pád zdržel Pella Bilbaa (Bahrain Victorious), baskický vrchař kvůli tomu ztratil 30 sekund na soupeře. Ve stejném čase dojel Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert). 

Attila Valter zaznamenal stejný čas jako hlavní favorité a do 9. etapy Gira nastoupí v růžovém trikotu s náskokem 11 sekund před Evenepoelem a 16 sekund před Bernalem. Bodovací soutěž opět vede Tim Merlier (Alpecin - Fenix). Caleb Ewan (Lotto Soudal) totiž 8. etapu nedokončil. Australan odpadl z pelotonu na začátku etapy a stěžoval si na bolest v koleni. Později vzdal, aby neohrozil svou přípravu na Tour de France.

Valter je také nejlepším mladým závodníkem a nejlepším vrchařem zůstal Gino Mäder (Bahrain Victorious). To by se však mohlo změnit v nedělní horské etapě se čtyřmi vrchařskými prémiemi.