V UAE Emirates začíná být přetlak na Grand Tours. Tadej Pogačar bude lídrem na Tour de France, o tom není žádných pochyb. Juan Ayuso povede tým ze Spojených arabských emirátů na domácí Vueltě a lídrem na Giru by měl být João Almeida. Jenže možná se před něj dostane Jay Vine. Australan se v loňské sezóně výrazně zlepšil. Tehdy ještě v dresu Alpecin-Deceuninck zajel několik dobrých výsledků v etapových závodech a vše vyvrcholilo na Vueltě, kde byl nejlepším vrchařem závodu a vyhrál dvě etapy dokud nespadl a nemusel vzdát. 

Následoval předčasný odchod z Alpecinu a lukrativní přestup do UAE. A zde začal ve velkém stylu. Nejdříve získal australský titul v časovce a už tento samotný úspěch nakopl spekulace o jeho roli na třítýdenních závodech. Že je špičkovým vrchařem se ví už od Vuelty, ale v kombinaci s kvalitní časovkou by toho mohl dosáhnout ještě mnohem víc. Vine si chválil dobrý materiál a lepší a více aerodynamický posed na svém novém Colnagu. Časovky ho vždy bavily, takže ho vítězství nepřekvapilo. 

Titul byl pouze předzvěstí toho, co přišlo na Tour Down Under. Vine byl ve všech delších a těžších stoupáních nejlepší, byl velmi spolehlivým lídrem a s přehledem zvítězil. Přitom to byla jeho úplně první účast na Tour Down Under. Když se v Austrálii závodilo naposledy (2020), ještě ani nebyl profesionálem a nedostal se do národního týmu. Vítězství na TDU má pro něj velký význam, protože je to jeho úplně první vítězství v celkovém pořadí etapového závodu. 

Spolupráce s týmovými kolegy se zdála být naprosto bezproblémová a efektivní. Je to neuvěřitelný pocit stát tady v tomto dresu. Způsob, jakým tým jel, byl prvotřídní, kluci byli neuvěřitelní a náš sportovní ředitel Marco Marcato v autě byl také vždy přímý a dával nám dobré pokyny. Na začátku etapy to bylo dost hektické, museli jsme být opravdu ve střehu, ale měl jsem kolem sebe skvělé kluky, tým byl neuvěřitelný a zaslouží si to stejně jako já, říká Vine, který velmi rychle vyrostl do role lídra. 

Má tedy Almeida důvod k obavám? O tři roky mladší Portugalec má paradoxně větší zkušenosti s Grand Tours, už třikrát se dostal mezi šest nejlepších, dvakrát na Giru (4. a 6.) a jednou na Vueltě (5.). S tím se Vine nemůže srovnávat, ale rychle se zlepšuje a už nyní se zdá, že je lepším vrchařem a podobně dobrým časovkářem. Almeida je spolehlivým lídrem, jenže Vine by mohl nějaký třítýdenní závod opravdu vyhrát. 

Na Giro teď vůbec nemyslím, uklidňuje spekulace Vine. Vím, že lednová Tour Down Under není nejpřesnějším odrazem formy na Grand Tour, teprve se připravuji na sezónu, říká střízlivě. Svůj závodní kalendář až do Gira už má naplánovaný, po návratu do Evropy by měl jet jednorázovku Okolo Murcie, etapový závod Kolem Algarve, v březnu Tirreno-Adriatico po boku Tadeje Pogačara, náročný vrchařský etapák Okolo Katalánska a poté už Giro.