Pogačar musel skousnout zdrcující porážku, kterou neočekával asi nikdo. Vingegaard byl rychlejší od prvních metrů. Vyrazil na trať mnohem agresivněji, už první zatáčku ve městě PAssy projel rychleji a v následujících více než 22 kilometrech svůj náskok navyšoval. Tohle nebyl vyrovnaný duel. Přitom Pogačar nejel vůbec špatně, na prvním mezičasu byl nejrychlejší, porážel také specialisty v čele s Woutem van Aertem, Stefanem Küngem a Rémim Cavagnou.  

Výměna kola nepomohla

Jenže to nebylo nic v porovnání s Vingegaardem. 10 km před cílem už měl jezdec ve žlutém trikotu náskok 30 sekund, rychlejší byl ve stoupáníhc, na rovinách, ve sjezdech a také v technických pasážích. Od té chvíle už se čekalo jen na to, kolik času Vingegaard Pogačarovi nadělí. A také, zda Pogačar bude měnit časovkářský speciál za silniční kolo před psoledním kopcem. Zástupci UAE Emirates už před startem tvrdili, že Pogačar kolo měnit bude, protože podle jejich výpočtů, je to rychlejší. 

Ukázalo se, že to byla chyba. 5,6 km před cílem Slovinec seskočil z časovkářského kola a velmi rychle převzal své silniční kolo. Ztratil minimálně 15 sekund a nezdá se, že by mu lehčí stroj v krátkém prudkém stoupání nějak pomohl, protože na vrcholu ztrácel na Vingegaarda už 1:05 a v závěrečných kilometrech silnice sice stále stoupala, ale jen mírně. Vingegaard kolo neměnil a v posledních 3 kilometrech byl mnohem rychlejší. Pogačara, který startoval s náskokem dvou minut, dokonce viděl před sebou.

„Snažil jsem se šetřil síly do posledního kopce, ale můj Garmin mi ukazoval tak vysoká čísla, že jsem myslel, že je rozbitý,“ řekl v cíli usměvavý Vingegaard. 

Pogačar skoro dojel Carlose Rodrigueze a do cíle dorazil v čase o 1:13 lepším, než držel dosavadní lídr Wout van Aert. Bohužel pro lídra UAE Emirates, o pár vteřin později cílem proletěl Vingegaard. Byl o minutu a 38 sekund lepší. V celkovém pořadí vede s náskokem 1:48 a ve všech zbývajících etapách mu stačí držet se za Pogačarem a vyhraje podruhé za sebou Tour de France. Navíc už se jedou jen dvě etapy, které mohou něco změnit. 

„Cítil jsem se dnes skvěle. Je to nejlepší časovka, jakou jsem kdy jel. Jsem velmi hrdý na to, co jsem dokázal, a z vítězství mám velkou radost. Překvapil jsem i sám sebe. Nečekal jsem, že se mi bude tak dařit. Jsem opravdu spokojený, ale rozhodnuto ještě není, čeká nás několik těžkých etap,“ dodal vítěz.  

Adam Yates se posunul na třetí místo 

Ve stínu výkonu Jonase Vingegaarda se závodilo také o další místa a především o třetí příčku v celkovém pořadí. Z dalších favoritů celkového pořadí byl za Vingegaardem a Pogačarem nejlepší Pello Bilbao, který ztratil 2:55, jen o další 3 sekundy horší byl Simon Yates, ale spokojený může být především jeho bratr Adam. Závodník UAE Emirates byl totiž o 24 sekund lepší než Rodriguez a tito dva si prohodili pořadí. Ale je mezi nimi rozdíl pouhých 5 sekund. Zbavili se však Jaie Hindleyho, který opět neměl dobrý den a už ztrácí 2:25 na britského cyklistu. 

Ciccone nejrychlejší ve stoupání a vede vrchařskou soutěž

Samostatný závod se konal ve stoupání Domancy. V úseku dlouhém 2,8 km s průměrem 8,5 % se měřil čas a udělovaly body do vrchařské soutěže. Nielson Powless kvůli tomu vyrazil do časovky na silninčím kole a vsadil veškeré síly do tohoto výjezdu. Jenže stejnou taktiku měl Giulio Ciccone, lídr soutěže o puntíkatý dres. Ciccone byl mnohem lepší, ve skutečnosti byl nejlepší z celého startovního pole. Powlesse porazil o 40 sekund a získal 5 bodů, zatímco Američan žádný. Celkem má 63 bodů, Powless ztrácí 5 bodů. Nebezpečný možná bude také Vingegaard s 57 body.