Kazašská Astana v letošním roce netrpí pouze kvůli pandemii koronaviru, ale také kvůli byrokratickým překážkám v Kazachstánu, které zpozdily přísun financí a zejména kvůli poklesu ceny ropy. Astana je sponzorována státním fondem Samruk Kazyna a závisí tak na kondici kazašské ekonomiky. 

„V Kazachstánu, stejně jako na celém světě, je to složité, s ropou, měnou... Tento rok musíme přežít, a pokud nebudou žádné závody, bude to pro cyklistiku těžké. Bude můj tým v nebezpečí, pokud nebudou žádné závody?  Ano, stejně jako všechny ostatní týmy. Sponzoři chtějí být vidět a pokud nebudou žádné závody, myslím, že náš tým zmizí", vysvětluje Vinokurov v rozhovoru pro cyclismactu.net. 

Po polském CCC by se jednalo o druhý velký tým. Konec své sestavy připouští i Patrick Lefevre, ředitel Deceuninck - Quick-Step a zániku několika týmů se obává i David Lappartient, prezident UCI. Ne všechny týmy ale musejí zaniknout. Některé jsou na tom znatelně lépe, ačkoliv se nezávodí. Sestava UAE Emirates prodloužila smlouvu Tadeji Pogačarovi do konce roku 2024 a podepisuje nové závodníky. Překvapivě také německý Sunweb prodloužuje smlouvy a nenaznačuje žádné starosti. 

Vinokurov je zatím spokojený s návrhem UCI nového závodního kalendáře: V každém případě je to lepší než nic. Potřebovali jsme nějaký kalendář a pro prezidenta UCI a celý tým kolem něj to byl velký úkol. Všechny významné události, jako jsou Olympijské hry nebo Euro, byly zrušeny a pro náš sport je důležité tento rok závodit, aby přežil. Myslím si, že UCI odvedla dobrou práci, bude toho samozřejmě hodně najednou, ale chápu všechny organizátory, že chtějí své místo. Bude divné mít Tour de France v září a další závody později, ale pro fanoušky je dobré, že budou moci sledovat cyklistiku v televizi, protože, jak jsem řekl, všechny ostatní velké události byly odloženy.“

Změnou kalendáře se nejspíš budou měnit i cíle jednotlivých závodníků. Zatím je však na skladbu závodního programu brzo. Nikdo totiž neví, jaký bude další vývoj pandemie a opatření všech zemí. Pro Astanu tak stále platí, že na Tour de France bude lídrem Miguel Angel Lopez a na Giro d´Italia Jakob Fuglsang. „Začátkem roku to bylo plánováno takhle. Myslím, že udržíme stejné programy. Lopez pojede Tour a Fuglsang Giro, a kluci, kteří pojedou Tour, budou moci jet také klasiky a Mistrovství světa. Pro nás je to provizorní plán, záležet bude na návratu Kolumbijců, kteří jsou teď doma. Budou se muset v červenci vrátit do Evropy. Možná budou muset strávit čtrnáct dní v karanténě, nevíme. Takže se budeme rozhodovat podle situace."