Pád 4 km před cílem včerejší etapy si vybral svou daň. To, že i Maximilian Schachmann ztratil cenné desítky vteřin a z průběžně 2. místa klesl na 17., jsme už psali. Oněch 53 vteřin ztratil v roztrhaném oblečení i přesto, že mu své kolo poskytl Marco Haller, jehož původním úkolem bylo bojovat v hromadném závěru o etapu.

V pádu se ocitlo ale i několik lidí z týmu Quick-Step. Nejhůře dopadl Kasper Asgreen. Kromě četných odřenin utrpěl hlubší ránu na koleni, kterou bylo nutno sešít. A výsledkem je, že se tým po etapě rozhodl odvolat Asgreena ze závodu. Aby se dal do pořádku, neboť se s ním počítá do sestavy pro Tour de France, která začíná za 14 dnů. V pádu si poranil zápěstí i Diego Ulissi, v jeho případě tým zvažoval, zda ho odvolá nebo bude pokračovat a nakonec převážilo to druhé.

Nastoupil tedy i on do čtvrté etapy z Grenchenu do Brunnenu na trase sice dlouhé 191 km, ale profilově nepříliš náročné. Jednou z mála věcí, která mohla zabránit souboji sprinterů, byla druhá vrchařská prémie o parametrech 3 km a 8,5%, jejíž vrchol se nacházel 14 km před cílem. 

Dnes odjela trojice Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Marcus Hoelgaard (Trek-Segafredo) a Matthew Holmes (Lotto-Soudal). Na 30. km měli přes 5 minut náskok. Pak je začal peloton postupně stahovat. Trojice se podělila o jednu vrchařskou a dvě sprinterské prémie. Nejpilnějším sběratelem byl 28letý Brit z Lotto-Soudal.

Jakmile se najelo do posledního kopce, únik skončil. Speciálně cyklisté EF Education se rozhodli, že co nejvíc očešou hlavní skupinu, zvláště tedy od rychlejších borců, aby měl Alberto Bettiol ve spurtu co nejmíň soupeřů. Dřeli na něj Hugh Carthy, Rigo Urán i Neilson Powless. Alexandera Kristoffa a Andreu Pasqualona (oba Intermarché), Mike Teunissena (Jumbo-Visma) či Petera Sagana (TotalEnergies) k cíli nedovezli, ale stále v čelní skupině zbyli silní soupeři. Byl mezi nimi i přesto, že se stoupáním protrápil na limitu, také ten nejnebezpečnější, tedy Michael Matthews (BikeExchange).

Ve stoupání dokonce při tempu mužů v růžových dresech mírně zaostal i průběžný lídr Stephen Williams (Bahrain). Stáhli se k němu hned tři jeho spolujezdci. Jenže ve chvíli, kdy minuli bránu označující vrchařskou prémii a silnice se trochu narovnala, okamžitě si dopředu bez potíží doskočil. A všechny své kolegy ponechal "jejich osudu". Ten osud ale nebyl tak špatný, netrvalo dlouho, a i oni byli zpátky ve skupině, která tedy čítala 60 závodníků.

Borci EF Education jeli doraz až do posledních stovek metrů, kdy vyslali pro etapu Bettiola. Ten do toho dal všechno, jenže v posledních desítkách metrů přes něj šli hned tři soupeři, z nichž se o 10 cm prosadil oproti Matthewsovi Daryl Impey. 

Tento Jihoafričan dokázal v minulosti vyhrát etapu na Tour de France či třeba i Czech Tour, ale naposledy to bylo před více jak dvěma lety, když se stal jihoafrickým šampionem v časovce.

Dnešní vítězství je důležité i pro celý tým Israele, jelikož patří společně s Lotto-Soudal mezi dva World týmy ohrožené sestupem do druhé divize. Po skončení sezóny se totiž sečtou UCI body za poslední tři roky a 18 nejlepších získá licenci World Tour. A oba jmenované týmy se aktuálně necházejí na 19. a 20. místě.

V hodnocení jednotlivých soutěží se ani po dnešní etapě na Tour de Suisse nic nezměnilo. Držiteli dresů jsou i nadále Stephen Williams žlutý, Andreas Leknesund (DSM) bodovací, Quinn Simmons (Trek-Segafredo) vrchařský a Andreas Kron (Lotto-Soudal) pro mladého jezdce.