Včerejší etapa nebyla jednoduchá pro sprintery, ale řada z nich přežila až do hromadného sprintu. Vítěz etapy Caleb Ewan (Lotto-Soudal) komentoval cestu k výhře takto: „S několika stoupáními na trase to nebyla nikterak snadná etapa, ale tým mě perfektně ochránil a přivedl do ideální pozice ke spurtu. Zvlněný terén z toho udělal chaotické finále, ale moji spolujezdci to zvládli perfektně. Sprint nebyl jednoduchý, v jednu chvíli mě málem zavřeli, ale dokázal jsem najít prostor. Jsem opravdu šťastný, že po dlouhé době bez vítězství se mi podařilo vyhrát. Věděl jsem, že jsem v dobré formě, ale kvůli pádu v Hamburku (Bemer Cyclassics) jsem to zatím nemohl pořádně ukázat.“

Dnešní etapa byla v tomto směru ještě náročnější. Takže zatímco včera si Alexander Kristoff (Intermarché) přivezl do cíle spoustu soupeřů, kteří ho nakonec odsunuli až na 6. místo, dnes mu byli největšími soupeři rychlí klasikáři, jakými jsou Florian Sénechal (Quick-Step) a Alberto Bettiol (EF Education). Kterým je koneckonců i sám Kristoff. Ale s těmi si poradil, byť ho citelně ve spurtu ohrožovali.

Na cestě z Meiningenu do Marburgu čekalo 201 hodně zvlněných kilometrů (2,5 tisíce výškových metrů) se 4 vrchařskými prémiemi. Náročný byl hlavně závěr etapy. V posledních 40 km se jelo přes šest kratších kopců v průměru středně náročného převýšení. A na posledním z nich byla bonusová prémie, tedy jediná, za kterou se braly vteřiny do pořadí.

A právě když se najíždělo do závěrečné kopcovité části, byl zlikvidován denní únik trojice jezdců z domácích kontinentálních týmů. V té samé době odpadl z hlavní skupiny mj. Caleb Ewan. Výraznou aktivitu vyvíjeli především jezdci UAE a z nich hlavně Mikkel Bjerg, Bora-hansgrohe a především Nils Pollit a EF Education a z nich speciálně Ben Healy. Ten také určoval tempo v posledním stoupání k bonusové prémii, následován čtveřicí svých spolujezdců, kteří vytvářeli pozici pro Alberta Bettiola. Stoprocentní zisk jim ale překazil Romain Bardet. 

Jenže 2. místo na prémii a 3. v cíli tohoto vítěze Flander z roku 2019 vynesly do čela průběžné klasifikace. Má však totožný čas jako druhý Alexander Kristoff a třetí Filippo Ganna (Ineos).   

Alexander Kristoff ke svému vítězství uvedl na týmových stránkách: „Finále této etapy bylo obzvláště obtížné, s četnými stoupáními a bočním větrem v posledních 50 kilometrech. Zatímco moji spolujezdci kontrolovali nebezpečné pokusy o únik, já jsem byl schovaný v balíku, abych zůstal v kontaktu. Sven Erik Bystrøm byl vždy po mém boku a pomáhal mi vrátit se, když jsem měl potíže. Po posledním stoupání jsem si myslel, že intenzivní tempo se mi stane osudným. Ale kluci z týmu dál věřili v mé šance. Kilometr před koncem se mi podařilo vrátit se do pelotonu a dostat se do háku Barnabáse Peáka, který si vedl fantasticky. Dokončení týmové práce pár minut poté, co jsem si myslel, že už nemám šanci, mě opravdu moc těší."  

Otázkou je, jak dlouho Alberto Bettiol červený dres udrží. Zítřejší etapa totiž končí 12 km dlouhým a 6,5% stoupáním a na takový terén tu jsou jiní specialisté. Pello Bilbao (Bahrain), Adam Yates (Ineos), Romain Bardet (DSM) apod.