Oproti předběžné startovní listině došlo jako obvykle na poslední chvíli k nepočetným změnám. Z těch cyklistů, které jsme jmenovali v upoutávce, se nakonec na startu neobjevili Jack Haig (Bahrain), Jesús Herrada (Cofidis) a Eddie Dunbar (Ineos). Z těch, kteří by se mohli pohybovat hodně v popředí celkové klasifikace, přibyli také tři závodníci a všichni obdrželi týmovou jedničku: Antonio Tiberi (Trek-Segafredo), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) a především Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe).

Prolog na 5,12 km v Lausanne byl rovinatý, cyklisté v jeho průběhu museli překonat nepodstatných 39 výškových metrů. Nebyl ani přehnaně komplikovaný z pohledu členitosti trasy. Sice obsahoval 18 zatáček různého poloměru, ale jeho část vedla dokonce po místním letišti.

Mezi předstartovní favority bylo možno počítat Rohana Dennise (Jumbo-Visma), Gerainta Thomase a Ethana Haytera (Ineos) a hned tři muže Quick-Stepu Mattia Cattanea, Josefa Černého a především Rémi Cavagnu. 

Realita byla taková, že první dvě místa obsadili cyklisté z úzkého okruhu favoritů této individuální jízdy na čas, když zvítězil Ethan Hayter před Rohanem Dennisem. Třetím místem však překvapil Felix Grosschartner (Bora-hansgrohe). Na nedávném Baskicku dokončil úvodní krátkou časovku na 98. místě. Výjimkou v jeho případě byla poslední etapa loňské Vuelty, jíž byla časovka na 34 km, v níž skončil na 7. místě.

Naopak roli favorita nepotvrdil Rémi Cavagna 17. místem (+0:17) a už vůbec ne Josef Černý 30. místem (+0:22).

Podíváme-li se na výsledky těch, kteří by měli nejlépe zvládnout poslední dvě etapy Romandie, tzn. náročnou královskou etapu a poté stejně obtížnou časovku do vrchu, pak vypadají výsledky prologu takto: Geraint Thomas dojel na 4. místě 10 sekund za krajanem a týmovým kolegou Hayterem. Vůči Thomasovi dopadli zdatní vrchaři takto: +0:06 Bevin (Israel), +0:07 McNulty (UAE), +0:09 Vlasov (Bora), +0:10 Tiberi (Trek), Powless (EF) a O´Connor (AG2R), +0:12 Urán (EF) a Caruso (Bahrain), +0:14 Hirschi (UAE), +0:15 Izagirre (Cofidis), +0:21 Kuss (Jumbo) a Meintjes (Intermarché), +0:22 Fuglsang (Israel), +0:23 Higuita (Bora), +0:24 Pinot (FDJ) a Kruijswijk (Jumbo), +0:25 Storer (FDJ), +0:28 Tejada (Astana) a +0:32 Woods!

Vypadá to, že kdybychom sázeli po prologu na celkového vítěze, nejlepší kurz by možná měl Aleksandr Vlasov. Ale to vše teprve uvidíme v dalších etapách.