Závěrečná etapa z Bessans do Villarogeru měřila 134 km a v jejich průběhu bylo nutno se popasovat s 3 tisíci výškovými metry. Předkrm tvořily dvě vrchařské prémie 2. a 3. kategorie. Pak přišel hlavní chod v podobě Col de l´Iseran: 13 km, 7,3%. Po něm následovalo 40 km převážně ve sjezdu. Dezert pak tvořilo cílové 5 km stoupání o průměrném sklonu 6%.

V první části etapy odjelo 18 lidí. Tři Francouzi, tři Švýcaři. Také Filip Řeha. Nejnebezpečnější byl Němec Hannes Wilksch, v průběžném pořadí na 9. místě se ztrátou +8:31 min. na Belgičana Ciana Uijtdebroekse. Jeho spolujezdci pochopitelně určovali tempo pelotonu. Skupině v úniku dovolili maximálně +3:10 min.

Filip Řeha se blýskl na prvních dvou VP dvěma 3. místy. Na úpatí Iseranu však přestal tempu první skupiny jako několik dalších cyklistů stačit. Čelní skupina se při stoupání na Iseran postupně zmenšovala. Až jich zůstalo na čele jen pět: Ital Milesi, Francouz Costiou, Belgičan Segaert, Nor Svestad a Němec Wilksch.

50 km před cílem čítala hlavní skupina, která v té době ztrácela +2:30 min., kolem 20 lidí. Mezi nimi i Mathias Vacek. Z ní si v nejdelším stoupání dne odjel držitel žlutého dresu společně s týmovým kolegou Lecerfem a Italem Fancellu a postupně se propracovávali dopředu.

Ve sjezdu přijel do čelní skupiny ještě Nizozemec Van Belle. Za nimi jela třináctka dalších včetně vedoucího závodníka. Mathias Vacek mezi nimi ale nebyl.

V závěrečném cílovém stoupání ujel všem Lorenzo Milesi. Skupina s mužem ve žlutém nakonec přijela se ztrátou přes 3 minuty, ale to nikomu nevadilo, protože nikoho z první šestky průběžného pořadí chlapci vepředu neohrožovali.

Belgičan Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) se stal celkovým vítězem 58. ročníku Tour de l´Avenir před Norem Johannesem Staune-Mittetem a Němcem Michelem Hessmannem (oba Jumbo-Visma).

Uijtdebroeks vyhrál i mladíky (do 20 let) a vrchaře, bodovací soutěž Nizozemec Casper Van Uden (Team DSM). Nejlepším týmem byli Italové.

Mathias Vacek dokončil etapu na 25. místě (+3:59), což mu zajistilo konečné 10. místo s odstupem +9:28 min. V soutěži o bílý trikot mu patří 6. místo. Ťomáš Kopecký byl klasifikován na konečném 28. a Filip Řeha na 52. místě. 

K závodu nastoupilo ve 27 týmech 162 závodníků, dokončilo ho 75, tedy ani ne polovina. V minimálním počtu tří cyklistů bylo klasifikováno pouze 15 týmů.

Strategií českého týmu bylo podřídit vše lídrovi Mathiasi Vackovi, přičemž prvotním cílem bylo umístění v top deset v konečném pořadí. 

Při zohlednění všech uvedených okolností, tzn. především 10. místo v soutěži jednotlivců a 6. místo mezi týmy, lze považovat vystoupení české reprezentace jako velmi slušné. Výsledkově se řadíme hned za cyklisté velmoci, jako je Belgie, Německo, Itálie, Francie a Norsko. Vyrovnanou partii jsme sehráli s Nizozemci a za námi zůstaly reprezentace Dánska, Španělska, Austrálie, Švýcarska, Velké Británie, USA, Kanady, Slovinska, Rakouska, Kolumbie atd.