WorldTour sezóna 2023 opět začne už v lednu. Od 17. do 22. ledna se bude konat Santos Tour Down Under a mezi účastníky jsou minimálně čtyři bývalí vítězové Grand Tours. Chris Froome se do Austrálie vrátí poprvé od roku 2010, v dresu Israel - Premier Tech nebude chybět ani Daryl Impey, vítěz ročníků 2018 a 2019 a Simon Clarke. 

Ineos Grenadiers do boje povede Geraint Thomas, kromě něj se do Adelaide chystají také Britové Ethan a Leo Hayterovi, s ambicemi na etapová vítězství a australský talent Luke Plapp. 

Simon Yates bude lídrem domácí sestavy BikeExchange. Naposledy se v Austrálii objevil v roce 2020, kdy skončil sedmý v konečném pořadí. V sestavě BikeExchange bude také Luke Durbridge, několikanásobný mistr Austrálie. 

Stuart O'Grady, ředitel závodu Tour Down Under uvedl, že účast vítězů Grand Tours v Jižní Austrálii je největší uznání, jaké si závod může přát. „Dokazuje to význam toho, co TDU trvale přináší, tedy skvělou závodní přípravu na nadcházející cyklistickou sezónu,“ říká O'Grady. Chris Froome je mezinárodní sportovní superhvězda a jediný stále závodící jezdec, který vyhrál čtyři Tour de France. Tour Down Under považuje za důležitý krok v obnovení své kariéry po pádu, který téměř ukončil jeho kariéru, je to zážitek nejen pro mě jako pořadatele závodu, ale i jako fanouška. Dále tu máme Gerainta Thomase, který jede svou 19. sezónu mezi profesionály, a Simona Yatese, který je jedním z nejlepších světových vrchařů a měl by se na této trati ucházet o vítězství.“

„Takoví jezdci jsou obrovským lákadlem pro cyklistické fanoušky a my bychom si měli vážit každé příležitosti, kdy máme možnost vidět tyto legendy na našich silnicích,“ dodává O'Grady. 

Froome se do Austrálie podívá teprve podruhé ve své dlouhé kariéře: Závod se od mé účasti v roce 2010 hodně změnil, každým rokem se zvětšuje a zlepšuje a nyní je jedním z nejdůležitějších závodů v cyklistickém kalendáři. Vím, že australští fanoušci jsou jedni z nejlepších na světě, takže se nemůžu dočkat. Máme silný tým a myslím, že na Tour Down Under můžeme zaútočit na skvělé výsledky.“

Thomas uvedl, že jeho tým je připraven na náročné podmínky závodu: „Už se nemůžu dočkat, až se dostanu do tepla v Adelaide, kde jsou skvělé podmínky pro trénink. A těším se, až tam začnu sezónu. Máme silnou sestavu; spoustu dobrých mladých kluků a v Plappym také místního hrdinu, takže se budeme snažit závodit agresivně a pokusíme se z toho vytěžit co nejvíc. Jsem si jistý, že i atmosféra bude skvělá, zvláště poté, co se tam už několik let nezávodilo.“

Podle Yatese je Adelaide ideálním místem pro start silniční sezóny: „Bude to teprve moje druhá účast, ale pro celý náš tým je to výjimečný závod. Viděl jsem, že letošní trasa poprvé obsahuje stoupání na Mount Lofty, které vypadá opravdu náročně.