Elia Viviani (Quick-Step Floors) byl v Nervesa della Battaglia neporazitelný. Zejména ve spojení se svým týmem, který mu opět hodně pomohl. Viviani se nenechal zastavit ani složitou situací při předjíždění Marca Coledana (Wilier-Selle Italia), který zaútočil 1200 metrů před cílem a docela prohnal sprintery. Viviani byl jednoznačně nejrychlejší a nejdůraznější, Sam Bennett (BORA-hansgrohe) se nedostal na správnou pozici před sprintem, začal spurtovat pozdě, ale stačilo to na druhé místo. 

Tímto druhým místem se udržel v boji o maglia ciclamino, dres pro lídra bodovací soutěže. Ale Viviani je favoritem, vede se ziskem 237 bodů, Bennett má o 40 bodů méně. V celkovém pořadí se nic nezměnilo. Simon Yates (Mitchelton-Scott) je stále lídrem závodu. 

Průběh etapy byl tradiční pro rovinatý profil. Unikla pětice závodníků, opět nechyběl zástupce týmu Androni-Sidermec, jezdci tohoto profesionálního kontinentálního týmu byli zatím v úniku v každé etapě s hromadným startem a jsou jednoznačně nejaktivnější. Andreu Vendrameho doprovodili Marco Marcato (UAE Emirates), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia) a Alessandro Tonelli (Bardiani CSF). A únik jim vydržel až do mety 6,5 kilometru před cílem. 

V tuto chvíli udávali tempo pelotonu jezdci Katusha Alpecin, Elia Viviani a Quick-Step Floors čekal s posunem na čelo pelotonu až na poslední kilometry. Sam Bennett se snažil udržet na zadním kole svého rivala, ale nepodařilo se to podle plánu. I proto následně v dojezdu neuspěl. Rozjíždět spurt se snažily týmy LottoNL Jumbo a EF-Drapac, ale nejdříve museli dostihnout odvážného Marca Coledana, který zkusil sólový úrok 1200 metrů před cílem. Dostižen byl až těsně před cílem. Viviani vyhrál spurt s velkým odstupem, Bennett se před páskou protáhl na druhé místo. Danny van Poppel (LottoNL Jumbo) dokončil na třetím místě a Sacha Modolo (EF-Drapac) na čtvrtém. 

Další sprinterskou příležitostí bude zvlněná 17. etapa do Isea, kde by mohl uspět i únik. Hromadný dojezd je téměř jistý v poslední etapě v Římě. Ostatní budou pro vrchaře a časovkáře. 

Foto Sirotti