Sprint byl kvůli jízdě Sama Bennetta (BORA-hansgrohe) dost nebezpečný. Irský cyklista začal spurtovala jako první a Viviani se za ním vyvezl, ale Bennett chtěl Itala zavřít a udělal nebezpečný manévr k pravé bariéře. Viviani se však nenechal zastavit a kolem Bennetta se protáhl a jasně zvítězil. Přes Bennetta se dostal i Modolo, čtvrtý projel cílem Jakub Mareczko (Wilier-Selle Italia). 

Kromě dojezdu byla třetí etapa Giro ďItalia se startem v Beerševě a cílem v Ejlatu mimořádně neatraktivní. Do úniku se opět vydali Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) a Enrico Barbin (Bardiani CSF) a s ponimi Marco Frapporti (Androni-Sidermec). A v poušti strávili v úniku celou etapu. Jedinou vrchařskou prémii vyhrál Frapporti, ale Barbin byl druhý a modrý dres nejlepšího vrchaře udržel. 

Peloton očekával problémy s terezíny na větru. Vítr foukal silně, ale nakonec se nic vážného nestalo. 35 kilometrů před cílem rozjely týmy Wilier-Selle Italia, Quick-Step Floors a BMC terezín, pár závodníků na chvíli odpadlo, ale o pět kilometrů později bylo po všem. Z pořadí v celkové klasifikaci vypadl Victor Campenaerts (Lotto Soudal), doposud třetí muž celkově. 

Závěr etapy měl pod kontrolou tým Quick-Step Floors, především Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) odvedl spoustu práce. 7 kilometrů před cílem dostihl Barbina a o chvíli později i Boivina a Frapportiho. Uprchlíci strávili v úniku přes 222 kilometrů. 

Štybar se na čele střídal s Maxem Schachmannem (Quick-Step Floors) a odstoupil až 800 metrů před cílem. Vlak Quick-Stepu se poté rozpadl, ale Viviani si dokázal poradit i sám, vyvezl se za Bennettem, udělal si prostor a jasně zvítězil. Také navýšil vedení v bodovací soutěži.

V celkovém pořadí se nic opravdu zásadního nezměnilo. Ve vedení zůstal Rohan Dennis (BMC), jednu sekundu před Tomem Dumoulinem (Sunweb). Třetí je José Goncalves (Katusha Alpecin), čtvrtý Alex Dowsett (Katusha Alpecin) a pátý Pello Bilbao (Astana). Max Schachmann je nejlepším mladým závodníkem a držitelem bílého dresu. 

Nejlepším Čechem byl 28. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) slavící dnes 32. narozeniny. V čase vítěze dojel i 53. Jan Hirt (Astana). Zdeněk Štybar dokončil na 94. příčce. 

,,Etapa byla dlouhá, i s neutrálním startem přes 235 kilometrů. Byla poměrně rychlá, měli jsme většinou vítr do zad a z boku, takže to odsýpalo a posledních čtyřicet kilometrů bylo neuvěřitelně rychlých. Z našeho hlediska to bylo dobré, přežili jsme bez ztráty, všichni jsme v pořadí, kromě Jacka Haiga, který spadl v prologu. Já jsem si nemohl přát nic lepšího, než odsud odjet bez šrámů a užil jsem si dnešní narozeninovou jízdu v poušti, kde toho opravdu moc nebylo, ale jelo se neustále lehce nahoru a dolů, takže jsme nastoupali téměř dva tisíce metrů a etapa nebyla vůbec jednoduchá. Teď je třeba si dobře odpočinout a strávit dobře ten zítřejší let, protože už úterní etapa může nadělit peloton.", okomentoval svůj den Roman Kreuziger. 

Foto RCS sport, Sirotti