Není to překvapení, přesto to zamrzí. Pandemie covid-19 nedovolí vytvořit typickou atmosféru u trati monumentu Kolem Flander a dalších belgických jednorázovek na dlažbě. Sporze to potvrdil Tomas Van Den Spiegel, ředitel Flanders Classics: "Jedinou možností, jak zachovat náš závodní kalendář, je použít opatření z loňského roku, aby závod proběhl hladce a bezpečně." 

Loni byla většina klasik odsunuta na podzim a některé byly dokonce zrušeny. Monument Kolem Flander uzavřel klasikářskou sezónu a nejslavnější dlážděná stoupání byla zcela bez diváků. Nestačilo pouze zrušit oblíbené VIP stany a občerstvení u trati, pořadatelé museli divákům aktivně zabránit ve shlukování v nejzajímavějších místech závodu. A stejné to bude letos. "Bohužel to znamená, že fanoušci budou muset sledovat závod ze svých obýváků. Není důvod se jít podívat k trati, protože hellingy a dlážděné úseky budou opět uzavřeny. Závod uvidíte lépe v televizi," vysvětluje Van Den Spiegel. 

V tom však nemá tak docela pravdu. Belgičtí diváci si závody mohou užít prostřednictvím televizní stanice Sporza, ale čeští mají nejspíš smůlu. Úvodní klasika Omloop Het Nieuwsblad není v programu českého Eurosportu. Společnost Flanders Classics se nedohodla s Eurosportem na televizních právech a tak hrozí, že neuvidíme ani další klasiky Gent - Wevelgem, Brabantský šíp a další. V České republice možná nebude možné legálně sledovat závody Flanders Classics. Kolem Flander snad na Eurosportu bude.

Bez diváků u trati Flanders Classics významně finančně tratí. Největší tržby dělají fanoušci platící za doprovodné služby. "Nejde nám o přežití, ale opět o hodně peněz přijdeme. Doufáme, že se brzy vrátíme k původnímu formátu a přivítáme lidi u trati." Van Den Spiegel ale už dříve zmínil, že pokud také ročník 2022 bude muset být bez diváků, možná nebude vůbec. "Je samozřejmě smutné, že to tak musí být, ale už od listopadu víme, že je to jediná možnost. V loňském roce šlo vše velmi dobře a vytvořili jsme standard pro podobné akce. Získali jsme mezinárodní obdiv," dodává sebevědomý Van Den Spiegel a opomíná, že standard v podobě opatření zavedli už dříve jiní pořadatelé. 

S bezpečnostními opatřeními byla už loni spokojena také Carina Van Cauter, guvernérka Východního Vlámska. "Loni to proběhlo dobře. Přísná opatření byla příkladně dodržována. Pokud je fanoušci dodrží i letos, počínaje Omloopem 27. února, čeká nás další skvělé cyklistické jaro."