Aleksandr Vlasov odchází po dvou letech z Astany a další tři sezóny stráví v německé sestavě BORA - hansgrohe. Pětadvacetiletý cyklista se v novém angažmá zaměří na Grand Tours, ale ambice má i v dalších typech závodů. Astana tím přichází o svůj největší talent. Vysoký Rus patří k vynikajícím vrchařům s potenciálem prosadit se na třítýdenních akcích. 

Astana prochází složitým obdobím. Nedávno předčasně přišla o druhého sponzora Premier Tech. Kanadská společnost bude kazašský celek podporovat už jen do konce roku. Poté se možná přesune k jinému týmu. Kanaďané se už nedokázali dohodnout s Kazachy a tradiční sestavu ponechají ve finanční tísni. Kanaďané se nedávno zbavili Alexandra Vinokurova, manažera sestavy, o což usilovali už dlouho, ale nyní se zdá, že Vinokurov je na cestě zpět do vedení kazašského týmu.   

Jenže zatím dochází k oslabování týmu. Vlasov je definitivně pryč a svůj talent se rozhodl rozvíjet v BORA - hansgrohe. "Aleksandr je nepochybně jedním z největších talentů pro etapové závody a jsme rádi, že se přidá k nám. Jak všichni víme, zájem mělo víc týmů. Rozhodně se společně zaměříme na Grand Tours. Ve střednědobém horizontu je cílem Tour de France, i když se stále musí učit a vyvíjet, a to by mělo být snazší na Vueltě a Giru. Obecně máme silnou sestavu jezdců na celkové pořadí, ale to byl náš cíl. Každý jezdec dostane příležitost. Věřím, že budeme mít výborný tým a otevřou se nám nové strategické možnosti," naráží Ralph Denk, ředitel BORA - hansgrohe na další lídry, jmenovitě na Wilca Keldermana a Emanuela Buchmanna. 

Němec Buchmann měl být novým klíčovým mužem týmu, ale na čtvrté místo na Tour de France 2019 navázat zatím nedokázal. Kelderman patří ke spolehlivým lídrům, ale ani od něj se nedají očekávat vítězství. Vlasov je nadějnější závodník, ačkoliv ani on není žádnou mašinou na vítězství. Ale jeho čtvrté místo na letošním Giru ho opravňuje dělat si naděje na budoucí úspěchy. Navíc se i zásadně zlepšil v časovce. 

"Soustředím se rozhodně na Grand Tours. Musím tvrdě pracovat, protože mým cílem je jednou vyhrát některou ze třítýdenních závodů. Ale myslím, že mám šanci i na těžkých jednorázovkách. Už jsem byl třetí v Lombardii a vyhrát monument by taky bylo pěkné. Snad je to možné," říká sám Vlasov.