Giro dell´Emilia se tradičně jezdí na podzim, ale letos se ve výjimečné sezóně konala už v srpnu. Vývoj závodu však byl tradičně dramatický. Zejména díky snaze mladých závodníků týmu Deceuninck - Quick-Step. Především Portugalec Joao Almeida se představil v nejlepším světle. Dva okruhy a dvacet kilometrů před cílem zaútočil z hlavní skupiny, dostihl vedoucí dvojici uprchlíků Visconti - Garosio (oba Vini Zabú), unikl i jim a dlouho držel náskok kolem půl minuty. 

Z jeho zády se vytvořila sedmičlenná skupina hlavních favoritů, ve které pracoval pouze Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Snažil se připravit pozici pro Vincenza Nibaliho (Trek - Segafredo), ale zároveň tím pomáhal soupeřům z Astany, Vlasovovi a Jakobu Fuglsangovi. Ve skupině se drželi také Andrea Bagioli (Deceuninck - Quick-Step), Eddie Dunbar (Ineos) a Diego Ulissi (UAE Emirates). 

Almeida měl dva kilometry před cílem, v nájezdu do posledního stoupání San Luca, náskok 30 sekund. Za ním nejdříve zaútočil Nibali, ale bez efektu. Vlasov to zkusil jako další a byl mnohem úspěšnější. Bagioli se ho sice zachytil, ale dlouho se neudržel. Na posledním kilometru dojel ruský cyklista i Almeidu, okamžitě mu nastoupil a do cíle dojel sám s náskokem devíti sekund.

Almeida vybojoval aspoň druhé místo, ve spurtu skupiny byl nejrychlejší Diego Ulissi a skončil třetí před Dunbarem a Bagiolim. Zcela neúspěšně dopadl tým Trek - Segafredo, Nibali skončil sedmý a Ciccone osmý.