Vojto, jak je to tedy nyní s tvým zdravím?

Záleží na úhlu pohledu. Jsem zdravý, cítím se zdravě, ale zdravotní potíže úplně vyřešeny nemám. Jsem už ale se svým stavem spokojený a za to jsem vděčný.

Můžeš trošku přiblížit podstatu zdravotních komplikací?

V polovině července mě postihla tzv. Bellova obrna. Týká se hybnosti svalů v obličeji. U mě byl průběh tohoto onemocnění bohužel dost těžký. Větší pokrok směrem k uzdravení se podařil až po čtyřech měsících. Každý den jsem trávil na rehabilitacích a jsem velmi vděčný sestřičkám, díky nimž jsem nyní ve stavu, kdy už mohu normálně trénovat.

Takže jsi musel kolo úplně odložit?

Musel jsem pravidelně kapat roztok do oka, takže jezdit na kole jsem mohl, ale o závodění nemohla být řeč.

Hrozí recidiva?

Hrozí. Nerv, který to způsobil, už možná bude náchylnější k opakování potíží. Ale přiznávat si to nemůžu. 

Jak se k tvým problémům postavil tvůj tým?

Zachovali se a stále se chovají naprosto skvěle. Po celou dobu mi poskytovali maximální možnou podporu. Nikdy mě neodepsali. Byli jsme v každodenním kontaktu. Já jim sděloval, jak na tom jsem. A oni mi sami často volali a to i třeba z auta během závodu.

Tak tomu se říká opora v nouzi.

Vedení týmu se dívá do budoucna a z těchto komplikací nedělají katastrofu. Většina lidí z týmu jsou bývalí profíci a dobře vědí, že ne každá sezóna proběhne podle představ.

Už tedy plnohodnotně trénuješ?

Začal jsem vážněji trénovat v době vrcholící formy většiny cyklistů. Mám z letošní sezóny velký hendikep, ale myslím, že zimní příprava na novou sezónu je a bude kvalitní. Aktuálně se připravuji na Mallorce, ze které se později přesouvám rovnou za týmem do Pamplony na první společné soustředění.

Asi to není jen o bicyklu?

Hodně času jsem také trávil v posilovně s trenérem, se kterým chci chodit cvičit i v průběhu celého roku. Chci dát tělu i jiný pohyb, než jen kolo. Takže také posilovna, běh, plavání. Přes Vánoce doufám klapnou běžky. Prostě všeobecná příprava. Samozřejmě teď na Mallorce především kolo a najetí kvalitních objemů.

Na detailnější plánování sezóny je ale ještě asi brzo?

Je to tak. Teď je hlavní být zdravý, to je nejdůležitější! 

Ale na nějaké vybrané závody přeci jen ve skrytu duše myslíš?

Cíle pochopitelně v hlavě mám. Když ale nebudu zdravý, tak mi plány budou k ničemu. Proto si je raději nechám pro sebe.

Mimochodem, jak vedení hodnotí výkony a projev celého týmu v roce, kdy jste vstoupili do kategorie Pro?

Použiju slova generálního manažera Juana Josého Oroze, který se vyjádřil v tom smyslu, že tým sezónu dokončil o tři stupně výš, než ji začal, a že výsledky sice nejsou to první, na co se vedení dívá, ale jsou odrazem úrovně týmu. Obdobně hodnotí sezónu prezident klubu Manolo Azcona, když říká, že bylo vidět, jak se tým rozrostl, a že se ukázalo, že naplní, co je cílem tohoto projektu: postupovat, dokud nedosáhneme vrcholu. 

Došlo k nějakým podstatným změnám pro následující sezónu?

Nejzkušenější Enrique Sanz ukončil kariéru, jeho místo zaujme další zkušený 26letý Héctor Carretero, který přichází z Movistaru. A pak ještě tři kluci z našeho development týmu. Jinak je sestava stejná. Rozšiřuje se i realizační tým o pár lidí. 

Vypadá to, že jsi ve své nedlouhé kariéře profi cyklisty zažil jak výsluní, tak odvrácenou stranu měsíce. Co ti oboje vzalo a co dalo?

Paradoxně mi letošní rok víc dal, než vzal. Jsem o tom přesvědčený, minimálně v dlouhodobém horizontu do budoucna. A to nejen po cyklistické stránce. 

Říká se, že v nouzi poznáš přítele. Platilo to i u tebe?

Platilo. A kdo mě podporoval, ten to ví. Hlavně mě ale opravdu podporoval tým. To, že jsem ani jednou neucítil, že jsem až na druhé koleji, mi pomohlo hlavně psychicky. Stále jsem byl součást týmu, kluci mi psali a zajímali se o můj stav. To bylo velmi příjemné! 

Jsi v kontaktu s vedením a klukama z Topforexu? Co říkáš na soupisku a plány na rok 2022?

S vedením i klukama jsem stále v kontaktu. Mám radost z toho, jakým směrem se tým ubírá. Kluci budou mít opět lepší zázemí i závodní program. Což je super! 

Zdravý člověk má prý tisíc přání, nemocný jen jedno. Takže ti, Vojto, přeju, abys měl hodně přání a abychom měli všichni radost z toho, jak se ti opět daří i v cyklistice!