Málokdo je v profesionálním pelotonu tak všestranný, silný v různých terénech a rolích jako Valentin Madouas. Umí uspět v dlážděných klasikách, i v celkovém pořadí, umí vítězit i pomáhat týmovým kolegům. Sám je s uplynulou sezónou spokojený. Měl jsem opravdu dobré výsledky na úrovni WorldTour, závodil jsem s velkými lídry a šampiony bojujícími o nejvyšší příčky. Cítím, že mě sledují a vidí ve mně favorita. Můj status se změnil a je to pro mě jistý milník, říká v rozhovoru pro Le Télégramme. 

Letos i připsal tři vítězství, nejdříve na jednorázovce Tour du Doubs a poté získal dvě etapy na Okolo Lucemburska a také se stal nejlepším vrchařem Paříž-Nice. Nejstabilnější výsledky dělá na kostkách. V roce 2020 dojel na 14. místě na Flandrech, na 13. místě dojel mistrovství světa v Lovani a letos skončil 7. na E3 Saxo Bank Classic a vrcholem bylo letošní třetí místo na Flandrech. Zde zaskočil Tadeje Pogačar a poprvé se podíval na pódium monumentální klasiky. Společně s Dylanem van Baarlem se nečekaně dotáhli na vedoucí dvojici Pogačar - Van der Poel a chvíli se zdálo, že by mohl skončit ještý výš. 

Krátce jsem přemýšlel o vítězství. Vidíte nad sebou vrtulník a jedete o dvacet kilometrů v hodině rychleji, říká o svém nejvýraznějším momentu sezóny. Dostal jsem se dopředu, ale nohy mi rychle připomněly, že nejsem čerstvý, že jsem úplně mrtvý a bylo to.“ Van der Poel si dojel pro druhý triumf na Ronde, Van Baarle projel cílem druhý a na Madouase zbylo aspoň třetí místo. 

"Pro znalce cyklistiky je vítězství na Kolem Flander o stupeň výš," říká a zároveň dodává, že v roce 2023 se zaměří na dlážděné klasiky a bude se společně se Stefanem Küngem pokoušet o první klasikářské vítězství. Závodníci týmu Groupama-FDJ na to rozhodně mají, především na belgických klasikách, na Paříž-Roubaix tolik úspěšní a silní nejsou. Jenže Madouas překvapil zejména v červenci, když na Tour de France pomáhal svému lídrovi a sám to dotáhl až do první desítky. David Gaudu neměl na Tour lepšího domestika, Madouas francouzskému vrchaři pomohl až na konečnou čtvrtou příčku. Sám původně skončil na 11. místě celkového pořadí, ale po diskvalifikaci Naira Quintany se poprvé prosadil do top ten.    

Byla to náhoda? Pouhé štěstí? Nebo se může zlepšit a udělat ještě lepší výsledek? Ano i ne. Osobně jsem se cítil dobře. Měl jsem pocit, že jsem udělal pokrok v docela dost oblastech. Zkušenosti mi hodně prospěly, měli jsme za sebou hodně specifickou přípravu ve vysoké nadmořské výšce, která mi předtím chyběla. Jde hodně o konzistenci. Byl jsem vpředu každý den a docela mě překvapilo, že se mi to na této úrovni daří.

Na závod jsem se připravil dobře, ale neudělal jsem všechno, co jsem mohl. Je spousta drobností, které se dají do dalších let zlepšit, dodává. Je však však nepravděpodobné, že by na příští Tour byl lídrem Groupamy kdokoliv jiný Gaudu. Vždyť nadcházející Tour bude jako dělaná pro drobného Francouze, který se nebude muset prát s neoblíbenou časovkou. Minimum časovkářských kilometrů mu hraje do not. A nejlepší domácí tým Groupama-FDJ udělá vše pro to, aby dostal svého lídra na pódium. A součástí strategie bude téměř jistě i silný Madouas v roli pomocníka.