Mathieu van der Poel je výjimečný závodník, nedělá mu žádný problém přepnout ze závodního nasazení v cyklokrosu na závodní nasazení na silnici a okamžitě vítězit. V terénu měl dostatek intenzit, stačilo přidat trochu delších tréninků na silnici a je schopný porážet nejlepší cyklisty světa v dlouhých jednorázových závodech i náročných etapách. Nepochybně se v posledních týdnech cítí ve skvělé formě, ale dokáže si ji udržet až do dubna, do dlážděných klasik? 

Van der Poel se do sólových úniků vydává rád a často. Velmi často útočí snad až předčasně. Takto to zkusil už na Kuurne - Brusel - Kuurne a také před dvěma lety na Mistrovství světa v Yorkshiru. V roce 2019 mu došly síly a odpadl. To samé ho postihlo i v neděli na Tirrenu, jenže tentokrát mu to vyšlo až do cíle. V posledních kilometrech jsem byl úplně hotový. Bylo mi řečeno, že se Pogačar blíží, ale nebyl jsem schopen ani poslouchat. Chtěl jsem se jen co nejrychleji dostat do cíle. Kdybych skončil druhý, bylo by to velké zklamání. Nemůžu si vzpomenout na závod, kde jsem se tak cítil. Na konci jsem byl mrtvý. Jsem rád, že jsem vyhrál, ale byl jsem opravdu mrtvý, vysvětluje nizozemský šampión. 

V současnosti je Van der Poel na vrcholu formy, zatímco jeho největší konkurenti Wout van Aert a Julian Alaphilippe na to jdou pomaleji a především Van Aert se chce dostat do vrcholné kondice až na dlážděných klasikách. Cílem jsou vítězství na Kolem Flander a Paříž - Roubaix. Je na tom samozřejmě už velmi dobře, ale má naději, že se ještě zlepší. A dotáhne na Van der Poela.    

A naopak. Zvládne Van der Poel udržet formu, jakou ukázal na Strade Bianche a Tirrenu? Nebo použije všechny své síly na dlouhé úniky a v Belgii a Francii už to bude horší? Zaútočil jsem z dálky, protože mi byla zima. Ještě dvacet kilometrů před cílem jsem se cítil dobře. Od té chvíle mi byla extrémní zima. Byl to jeden z mých nejtěžších dnů na kole. Budu zde už jen šetřit energii v posledních dvou dnech. Pondělí bude pro sprintery a nemám ambice ani pro časovku jednotlivců.

Blíží se první monument sezóny Milán - Sanremo. Van der Poel má teď jediný úkol, dostatečně si do soboty odpočinout: Teď si musím orazit, ale mám ještě týden na zotavení. Bude největším favoritem, pokud ho neskolí nějaká nemoc. Ale konkurence bude obrovská, především Julian Alaphilippe a Wout van Aert budou nebezpeční. Van der Poel by měl útočit na Poggiu, hromadný dojezd pelotonu si v žádném případě nepřeje, neumí se ve složitých spurtech orientovat tak jako ryzí sprinteři a Van Aert. 

Ale nejdůležitější bude zůstat zdravý a ve formě až do 11. dubna, kdy se jede Paříž - Roubaix. Van der Poel pojede poprvé, přesto patří k favoritům.