Zcela neuvěřitelný závěr měla mimořádně těžká 4. etapa Kolem Romandie. Největší favorit závodu Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) si jel pro žlutý trikot na vrcholu 21 kilometrů dlouhého stoupání Thyon 2000, v závěru se pokusil zareagovat na zrychlení Michaela Woodse (ISN), ale 30 metrů před cílem mu vyklouzla pravá páka z ruky a okamžitě spadl. Velšan se ze země zvedal velmi dlouho, mezitím si pro vítězství dojel Michael Woods a druhou příčku získal Ben O´Connor (AG2R Citroen). Thomas se do cíle dostal na třetím místě se ztrátou 21 sekund. 

Thomas nereagoval dostatečně rychle, i když mu šlo především o celkové pořadí. V horském dojezdu samozřejmě neplatí pravidlo posledních třech kilometrů, které v rovinatých etapách zaručuje smolařům získat stejný čas jako vítěz. Lídr Ineos Grenadiers nyní ztrácí 11 sekund na Woodse a má náskok 10 sekund před O´Connorem a 22 sekund před Marcem Solerem (Movistar). Vzhledem k nedělní individuální časovce je stále favoritem na celkové vítězství, ale jedna malá chyba zkomplikovala celou týdenní práci britského týmu. 

Mlha, déšť a zmatky

Jenže celá královská etapa s 4300 metrů převýšení byla výjimečně zamotaná a zvláštní. A mohlo za to počasí, rozhodčí a také časomíra. Do dlouhého úniku vyrazil Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step) a společně s ním také Mads Wurtz Schmidt (ISN), Magnus Cort (EF Nippo), Kobe Goossens (Lotto Soudal), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Simone Petilli (Intermarché - Wanty - Gobert) a Simon Pellaud (Švýcarsko). 

V zimě a dešti bylo celkem rozumné zahřát se šlapáním v úniku, ale věci se začaly zamotávat ve výjezdu na předposlední vrchařskou prémii Suen. Skupina se dělila a první závodníci měli náskok 3:45 před pelotonem, který vedl tým Movistar pro Marca Solera. Kvůli mlze rozhodčí nařídili první tři kilometry sjezdu neutralizovat. Jenže čelní skupina vlastně vůbec nezpomalila, pouze hlavní pole bylo omezeno a pod cílovým výjezdem na Thyon 2000 byl rozdíl mezi čelní skupinou a pelotonem 5:40. 

Na začátku stoupání Thyon 2000 odpadl Josef Černý a zaútočil Magnus Cort. S dánským klasikářem se udržel jen Petilli. Peloton stále jel podle ne moc vysokého tempa týmu Movistar a ambiciózní Ineos Grenadiers čekal na později. Když se Rohan Dennis a jeho týmoví kolegové ocitli na čele, začal se náskok uprchlíků rychle snižovat. 


Woods útočí

Cort utrhl i Petilliho, ale rychle mu docházely síly. 6,5 kilometru před cílem zaútočil z hlavní skupiny lídr závodu Marc Soler. Zareagoval Michael Woods, naopak Dennis a celý Ineos pokračovali ve stálém tempu a brzy Solera a Woodse dostihli. Woods to zkusil sám a dostal se do čela závodu. Za ním zaútočil Geraint Thomas a zbavil se všech svých vážných soupeřů pro celkové pořadí. 2,5 kilometru před cílem dojel Woodse a stále udržoval vysoké tempo, zatímco Woods se držel v háku. S malým odstupem jel osamoceně O´Connor, s další ztrátou několika sekund jela skupina okolo Marca Solera.

Woods s útokem počkal až na cílovou rovinku, Thomas se pokusil odpovědět, ale spadl. Otřesený Velšan pustil před sebe O´Connora, ztratil 21 sekund a získal jen 4 bonifikační sekundy. Soler v závěru bojoval sám se sebou a do cíle se dostal se ztrátou 53 sekund. V celkovém pořadí proto vede Woods o 11 sekund před Thomasem a 21 sekund před O´Connorem. Soler se propadl na čtvrté místo se ztrátou 33 sekund. Richie Porte (Ineos Grenadiers) ztrácí 36 sekund, ale stále má šanci na konečné pódium, protože jezdci Ineosu jsou v časovce favority.