Dva výjezdy na Mont Ventoux si připravili pořadatelé na 11. etapu Tour de France. V téměř 200 kilometrů dlouhém závodě byl první vrchol 77 kilometrů před cílem a druhý 23 kilometry před dojezdem ve městě Malaucéne. A zájem vyhrát měla spousta jezdců. V úniku bojovali slavní závodníci, včetně mistra světa Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step), ale všem ujel belgický šampion Wout van Aert (Jumbo - Visma). 

33 kilometry před cílem se zbavil všech zbylých soupeřů a dokončil s náskokem více než minuty před Kennym Elissondem (Trek - Segafredo) a Bauke Mollemou (Trek - Segafredo).  S odstupem pouze 1:38 dojela skupina nejlepších lídrů na celkové pořadí. Čtvrtý skončil Tadej Pogačar (UAE Emirates), za ním projeli cílem Rigoberto Urán (EF Nippo), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma). 

Těžký boj o dlouhý únik

Do dlouhého úniku dne chtělo hodně jezdců, které zajímalo nejen etapové vítězství, ale také body na vrchařských prémiích. Na začátku etapy měl tvrdý pád Tony Martin (Jumbo - Visma), byl hospitalizován a Tour vzdal. Aktivní byli Alaphilippe a nejlepší vrchař Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ale rozdíly byl stále velmi malé. Na čele se poté ustálil únik čtyř jezdců s Anthonym Perezem (Cofidis), Danem Martinem (ISN), Pierrem Rollandem (BB Hotels - KTM) a v čele s Alaphilippem. Jenže zezadu se blížily další skupiny, které vedli Bauke Mollema a Wout van Aert. 

Van Aertova skupina se s Alaphilippovou skupinou spojila 98 kilometrů před cílem. V hlavním poli pracoval tým Ineos Grenadiers, aby náskok uprchlíků nenarostl až příliš. Pro Pogačara to byla evidentně ideální situace, jeho tým nemusel pracovat a přitom měl vše pod kontrolou.

V prvním vjezdu na Mont Ventoux se čelní skupina roztrhala, prémii vyhrál Alaphilippe, vpředu se udržel Van Aert i tři jezdci týmu Trek - Segafredo, konkrétně Mollema, Elissonde a Julien Bernard a další závodníci. Právě drobný Elissonde zaútočil na začátku druhého výjezdu na Mont Ventoux a vydal se do sólového úniku. Van Aert reagoval, utrhl Mollemu a Alaphilippa a blížil se k Elissondovi. 

Francouz se snažil udržet belgického klasikáře, ale 33 kilometry před cílem Van Aert zrychlil a to bylo na Elissonda příliš. Od té chvíle pokračoval trojnásobný mistr světa v cyklokrosu sám. Vyhrál prémii na Mont Ventoux a spustil se z dlouhého sjezdu do cílového Malaucéne. Do cíle dorazil s komfortním náskokem a zářil štěstím: "Před Tour bych nečekal, že vyhraju tuhle etapu. Ale včera jsem tomu už věřil a oznámil jsem v týmu, že bych chtěl do úniku. je to jeden z nejikoničtějších výjezdů na Tour de France, ve světě cyklistiky. Možná je to moje nejlepší vítězství."

Musel se vypořádat s mnoha špičkovými vrchaři v etapě určené těm nejlehčím mužům pelotonu: "Je to pravda, ale viděl jsem už v průběhu etapy, že trpí. A dostat se do úniku bylo těžké, hlavně Alaphilippe ztratil hodně sil na začátku etapu. A když si věříte, všechno je možné." 

Vingegaard urval Pogačara

Zatímco vpředu si Wout van Aert jel pro svoje možné nejlepší vítězství kariéry, v hlavním poli zářil jeho dánský týmový kolega Jonas Vingegaard. Peloton ztrácel kolem pěti minut při nájezdu do druhého výjezdu Mont Ventoux. Na čele pracoval především tým Ineos Grenadiers, ačkoliv na chvíli tempo převzal i celek UAE Emirates. Netrvalo to však dlouho a na čelo se vrátil Ineos. 

Britský celek se postupně zbavoval soupeřů, odpadl celkově druhý Ben O´Connor (AG2R Citroen) a další jezdci. Zejména Michal Kwiatkowski odvedl spoustu práce. A když odstoupil z čela, nezaútočil Richard Carapaz, ale překvapivě Jonas Vingegaard. Dán v bílém dresu nejlepšího jezdce do 25 let měl za sebou Carapaze a Pogačara. Ekvádorec odpadl jako první, ale nedlouho po něm ztratil kontakt i Pogačar. Byl to první náznak slabosti u lídra závodu. 

Pogačara posléze dojeli Carapaz a Urán a spolupracovali, aby jim Vingegaard příliš neujel. Na vrcholu si sice držel malý náskok, ale ve sjezdu ho trojice pronásledovatelů snadno dostihla. Poté se už dojíždělo do cíle a Vingegaard ze své snahy nic nevytěžil. Přesto to byl nadějný pokus. A přiznal to i sám Pogačar: "Tempo bylo hodně vysoké celý druhý výjezd na Mont Ventoux. Jonas Vingegaard zaútočil a já se ho prostě neudržel. Bylo toho na mě moc a vybouchl jsem. Spojil jsem se s Uránem a Carapazem a ve sjezdu jsme to vše zachránili."

Pogačar však nijak nepanikaří, stále má náskok přes 5 minut: "Když mě Vingegaard utrhl, věděl jsem, že musím zůstat klidný a jet svým tempem. Byli jsme blízko vrcholu a věděl jsem, že ve sjezdu ho můžu zase dojet. Nakonec to byl dobrý den. Letos už jsme viděli, že Vingegaard může být jedním z nejlepších vrchařů současné éry. Nepřekvapilo mě, co jsme dnes viděli. Je to skvělý závodník."

V celkovém pořadí vede Tadej Pogačar o 5:18 před Uránem, třetí Vingegaard má odstup 5:32 a čtvrtý Carapaz 5:33. O´Connor spadl na pátou příčku se ztrátou 5:58. Pouze 58 sekund na druhého Urána ztrácí šestý Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe).   

Do cíle v časovém limitu dojel také nejlepší jezdec bodovací soutěže Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) a může pokračovat v závodě. Ve vrchařské soutěži se ve vedení udržel Nairo Quintana s 50 body, ale druhý Van Aert ztrácí jen 7 bodů.