Výjezd na Monte Zoncolan ve 14. etapě Giro d´Italia výrazně zasáhl do celkového pořadí. A to především díky útoku Simona Yatese v nejtěžší části stoupání, v posledních dvou kilometrech etapy. Yatesův nástup byl velmi efektivní, okamžitě se zbavil všech soupeřů s výjimkou Egana Bernala a posunul se na druhou příčku průběžného pořadí. 

"Dnes to bylo dobré, měl jsem lepší nohy než v prvním týdnu a pomalu se do toho dostávám, takže jsem spokojený s tím, jak na tom jsem. Je zřejmé, že Bernal je nejlepší, dnes opět ukázal, jak skvělou formu má a bude těžké ho porazit. Ale zkusím to. Doufám, že budu mít ve zbytku závodu stejné pocity jako dnes a snad se můžeme pokusit získat dres," řekl Yates na vrcholu prozatím nejtěžšího stoupání letošního ročníku Giro d´Italia. 

Pravé Giro s vysokými horami a náročnými výjezdy a sjezdy začalo až dnes. Poslední týden závodu bude nejtěžší, toho jsou si všichni vědomi, včetně Matta Whitea, sportovního ředitele BikeExchange: "Dnes byl první den náročného bloku třech etap a získali jsme dost času na soupeře. Do Milána je ještě daleko, ale Giro začalo dnes odpoledne. Zítra nebude snadný den a v pondělí se jede královská etapa, takže nás toho před druhým volným dnem čeká ještě hodně." 

Yates po 14 etapách ztrácí 1:33 na Egana Bernala a rozhodně není na dostřel. Bude se muset pokusit o velký útok v horách. Ale Bernal je zatím pevný jako skála. Má vynikající tým, stabilní formu v kopcích, bez problému zvládá technické a problematické části etap. A pomalu navyšuje náskok. Nyní už nemusí útočit, ale nejspíš ještě bude. "Snažil jsem zůstat klidný, protože mám dobrou pozici v celkovém pořadí a nepotřebuji útočit v každé horské etapě. Musím být klidný a trpělivý. Nakonec jsem jel s Yatesem a zkusil zrychlit v závěru a vyšlo to," říká lídr závodu. 

"Astana jela vysoké tempo a myslel jsem si, že Vlasov bude dobrý, protože to stoupání mu mělo vyhovovat. Byl jsem překvapený, že jeli tak rychle, ale nakonec jsme kontrolu nad závodem měli my," narazil Bernal na poměrně neefektivní taktiku kazašského celku. Jezdci Astany pracovali v pelotonu celou etapu, ale k úspěchu to nevedlo, únik dostižen nebyl a Aleksandr Vlasov ztratil 1:12 na muže v růžovém trikotu a spadl na čtvrté místo.   

"Mám dobrý náskok na Yatese, ale musím zůstat soustředěný, protože na Giru se může stát cokoliv. Vypadá to jako velký náskok, ale nikdy nevíte, takže musím zůstat v klidu," dodává Bernal. 

Na třetím místě průběžného pořadí je nenápadný Damiano Caruso. Zkušený Ital neútočí, jen se drží ostatních favoritů a nikdy neztratí příliš mnoho času. Zatím drží pódium, na Bernala ztrácí 1:57 a má náskok pouze 6 sekund na Vlasova. Na Zoncolanu dokázal najet trochu času nejen na Rusa, ale také na Emanuela Buchmanna, Hugha Carthyho a Remca Evenepoela, kteří ho teoreticky mohli ohrozit. Carthy na Carusa ztrácí 20 sekund, odstup 45 sekund má Buchmann a 1:12 ztrácí Giulio Ciccone. 

Remco Evenepoel na Zoncolanu ztratil kontakt mezi prvními lídry a už se smířil s tím, že o Top 3 nejede. Novým cílem je první desítka: "Cítil jsem, že nohám dochází energie, když jsme vjeli do nejtěžší části stoupání. Zase jsem něco ztratil, ale držím se v první desítce a to je dobré. A budu o to bojovat každý den. Dnes jsem cítil tu dlouhou pauzu, kterou jsem před Girem měl. Když nemáte sílu, nic s tím nenaděláte. A věděl jsem, že budu v posledních třech kilometrech trpět. Když to všechno sečtu, ztráta 1:30 není tak špatná. Kluci se o mě už nemusejí tolik starat, například João Almeida může jet do úniku a pokusit se o vítězství v etapě," vysvětluje Evenepoel.