Egan Bernal (Ineos Grenadiers) projevil první slabost v letošním ročníku Giro d´Italia. Lídr závodu nedokázal reagovat na opakované útoky Simona Yatese (BikeExchange) a Joãa Almeidy (Deceuninck - Quick-Step) a ztratil 53 sekundy na Brita a dokonce 1:10 na Portugalce (s přičtením bonifikací 57 sekund a 1:16). Ale růžový trikot udržel s náskokem 2:21 před Damianem Carusem (Bahrain Victorious). 

Daniel Martin (ISN) byl jediným přeživším uprchlíkem dnešní etapy a v dojezdu do 11 kilometrů dlouhého a strmého stoupání Sega di Ala předvedl skvělý výkon. Na začátku výjezdu měl pouze necelou minutu a půl náskoku před hlavním polem, přesto ho nikdo nedojel a slaví své první etapové vítězství na Giru. 

Jan Hirt v dlouhém úniku

Do dlouhého úniku v horské etapě se konečně dostal Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert). V nejtěžší etapě 104. ročníku Gira se dostal do skupiny dvaceti jezdců, kde byli i jeho týmoví kolegové Quinten Hermans a Andrea Pasqualon, pozdější vítěz Dan Martin, nejlepší vrchař průběžného pořadí Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) a další jezdci.   

Skupina se rozpadla už v předposledním výjezdu na Passo San Valentino. Na zrychlení Dana Martina dokázali zareagovat pouze Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), který byl na domácích silnicích v regionu Trentino osvobozen od práce pro Egana Bernala a Antonio Pedrero (Movistar). S malým odstupem bojoval Bouchard, který chtěl body z vrcholu stoupání. Podařilo se mu to, vrátil se na čelo, dojel si pro první místo na prémii a udržel modrý dres. Hirt se s nejlepšími neudržel a dopředu už se nevrátil. 

První skupina dojela pod stoupání Sega di Ala s náskokem pouze necelé minuty a půl. Dan Martin dobře věděl, že není na co čekat a hned na začátku výjezdu nastavil vlastní vysoké tempo a jel skvěle. Po většinu stoupání udržoval náskok kolem 1:20 a zvládl bez zaváhání i nejtěžší pasáže a do cíle dorazil s náskokem 13 sekund před prvním pronásledovatelem.

Ciccone smolařem dne 

Nejvíce práce v pelotonu odváděli jezdci týmu BikeExchange, kterým se nepodařilo dostat se do dlouhého úniku a jejich cílem bylo vyhrát etapu se Simonem Yatesem. Defekt za stoupáním Passo San Valentino zdržel Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo). Počkali na něj Vincenzo Nibali a Amanuel Ghebreigzabhier a dovezli ho zpět do pelotonu, ale velký karambol několika jezdců Cicconeho opět zdržel.

K zemi šel například i Nibali, do svodidla narazil a ruku si poranil Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step). Posléze do Belgičana vrazil Mikel Nieve (BikeExchange) a způsobil mu další drobná zranění. Ciccone pokračoval okamžitě, jenže už neměl k dispozici žádného týmového kolegu, musel utrácet vlastní síly a doplatil na to ve výjezdu na Sega di Ala. Na začátku výjezdu odpadl, ztratil 7:58 na vítěze etapy a propadl se na desáté místo průběžného pořadí. 

Nejsilnější překvapivě Almeida

V cílovém stoupání najel na čelo pelotonu tým Ineos Grenadiers. Jonathan Castroviejo udával poměrně stabilní tempo, nijak nesjížděl vedoucího Martina, ale vzadu se už odpadalo. Jako první měl problémy Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech). Hned po něm odpadl Ciccone a netrvalo dlouho a ztrácet začali i Romain Bardet (DSM) a Hugh Carthy (EF Nippo). 

Po druhém dni volna byla Sega di Ala příliš těžká pro spoustu špičkových vrchařů. Bernal měl stále k dispozici několik týmových kolegů. Na čele jel Castroviejo, úniku se vrátil Moscon a svého krajana se držel i Dani Martínez. Lídr závodu často mluvil do vysílačky, z dalších kilometrů etapy bylo jasné, že už v této pasáži se necítil nejlépe a musel brzdit týmové kolegy. Ineos nijak nereagoval na útok Joãa Almeidy, ale nástup Simona Yatese už musel pokrýt sám Bernal. 

Yates, Bernal a Martínez se rychle dotáhli na Almeidu. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) jel vlastní tempem a snažil se ztratit co nejméně času. Yates zrychlil ještě několikrát a nakonec Bernala utrhl. Kolumbijec měl mimořádně těžkou chvilku, Martínez ho musel povzbudit i slovně. Yates a Almeida pokračovali sami a k Bernalovi se vrátil Caruso.

Rozdíl mezi dvojící Yates - Almeida a Bernalovou skupinou rychle narůstal. Yates se snažil získat co největší náskok, ale už nezareagoval na útok Almeidy kilometr před cílem. Portugalec se pokusil dostihnout Martina a dojet si pro etapu, ale marně, cílem projel se ztrátou 13 sekund. Yates ztratil 30 sekund. Bernal se dokázal udržet u Carusa, svého nejbližšího soupeře v celkovém pořadí. Ital dokončil s odstupem 1:20, Bernal byl jen o 3 sekundy pozadu.

Bernal drží velký náskok 

V televizním rozhovoru před vyhlášením vedoucího jezdce Gira se Egan Bernal tvářil klidně a z první ztráty nepanikařil: "Byla to těžké etapa, pro mě rozhodně. Yates byl o dost silnější. Snažil jsem se zůstat s Carusem, který je pro mě nejnebezpečnější a ztratil jsem na něj jen několik metrů. Vlastně jsem spokojený, protože jsem udržel růžový dres a neztratil příliš času. Jestli vyhraju o jednu sekundu, nebo o dvě minuty, je mi jedno." 

Má důvod být klidný. V celkovém pořadí stále vede s náskokem 2:21 před Carusem. Třetí Simon Yates ztrácí 3:23 a čtvrtý Vlasov už 6:03. 

Pro Simona Yatese byla 17. etapa vydařená, vrátil se na průběžné pódium a opět má důvod aspoň trochu věřit v celkový triumf, ačkoliv to v cíli nijak neprojevil: "Ani jsem si ze začátku nevšiml, že Bernal odpadl. Až později. Jel jsem na plný plyn, takže to nebylo tak, že bych ještě mohl zrychlit." Yatesovi prospěla změna počasí, po několika deštivých dnech bylo slunečno a on konečně mohl ukázat, jak se na Giro připravil: "Pokaždé když pršelo, jsem neměl dobrý den. Snad předpověď vydrží a uvidím, čeho ještě budu schopný," dodal v rozhovoru pro Eurosport. 

Joãa Almeida předvedl svůj nejlepší výkon od startu Gira, ale na osmém místě stále ztrácí 8:45.