Kombinovat etapový závod Tour of the Alps a start na monumentu Lutych-Bastogne-Lutych není nic tak neobvyklého. V minulosti se to osvědčilo třeba Vincenzu Nibalimu, Domenicu Pozzovivovi a dalším vrchařům. Letos dokonce Aleksandr Vlasov odstoupil před poslední etapou Tour of the Alps, aby byl co nejlépe připravený na Lutych. Jenže nakonec nebyl z účastníků italsko-rakouského etapáku nejlepší. Zcela ho zastínil Santiago Buitrago. 

Po útoku Bena Healyho na Roche aux Faucons se Buitrago dostal do malé skupiny usilující o druhé a třetí místo. Healy, Pidcock a Buitrago společně dorazili do cílové rovinky v centru Lutychu, Healy se pokusil o pozdní útok, ale soupeři byli pozorní. Buitrago začal spurtovat brzo a Pidcock se před něj dostal. Přesto se třiadvacetiletý Kolumbijec dostal na stupně vítězů a byl se svým výkonem a výsledkem spokojený. "Možná jsem začal spurtovat příliš brzy," litoval v cíli. "Věděl jsem, že Pidcock je rychlejší než já, ale chtěl jsem to zkusit. Když zbývalo 300 metrů do cíle, bylo to už nekonečné, zvláště po náročném závodě a týdnu na Tour of the Alps. Ale je to moje první pódium v monumentu. Jsem překvapený, že jsem ho získal, a jsem moc šťastný!"

Spokojený byl i Roman Kreuziger, sportovní ředitel Bahrain Victorious. Bývalý český profesionál má podobné zkušenosti jako Buitrago. Když v roce 2011 závodil na Okolo Trentina (původní název dnešního Tour of the Alps), vyhrál v pátek závěrečnou etapu do Madonna di Campiglio a v neděli dosáhl na svůj nejlepší výsledek na monumentu, skončil čtvrtý za Philippem Gilbertem a bratry Schleckovými. A o měsíc později, na Giro d'Italia, dokončil na pátém místě celkového pořadí a byl nejlepším mladým závodníkem. 

"Jsme hrdí, že můžeme oslavit naše první pódium v tomto monumentu. Měli jsme jiný plán, lídrem měl být Mikel Landa, ale měl špatný den a odpadl," vysvětlil Kreuziger po závodě. 

"Měli jsme ale silnou sestavu a Santiago zajel perfektní závod. Remco byl prostě nejsilnější a my jsme nedokázali reagovat na jeho útok. Ale získat pódium na Valonském šípu i v Lutychu je velký úspěch. Buitrago navíc ukázal skvělou formu s ohledem na Giro," dodal. 

Buitrago patří do velmi silného týmu Bahrainu pro Giro. Loni si v Itálii dojel pro první etapové vítězství, letos by mohl jet i na celkové pořadí, či pomoci někomu z kolegů. Na startu by neměli chybět Jack Haig, Damiano Caruso a Gino Mäder.