V úniku dne se sešla zajímavá společnost. Dva výborní časovkáři, jednak zkušený Mathias Brandle (Israel) a jednak 21 letý nováček v týmu Deceuninck-Quick Step Ian Garrison. S nimi britský tempař a slušný sprinter Owain Doull (Ineos) a mimořádně motivovaný allrounder Romain Combaud, sice z ProTour týmu, ovšem domácího Nippo Delko One Provence.

Peloton vedl jak se sluší a patří na tým, který má v držení dres vedoucího závodníka, Arkéa-Samsic. Jenže ještě 50 km před cílem se nedařilo eliminovat náskok uprchlíků, dokonce stále mírně narůstal až na 4:30 min.

Jelikož Combaud ztrácel před etapou na Quintanu 5:26 min., ovšem na druhého Vlasova (Astana) 4:20 a na čtvrtého Carthyho (EF) ještě o půl minuty méně, bylo potřeba reagovat. Na čelo tedy přijeli v hojném počtu cyklisté EF Pro Cycling. Muže na čelo vyslal i NTT, a jak se ukázalo, závodní intenzity tu „trénoval“ Roman Kreuziger. Točil se na špici až do začátku stoupání na poslední vrchařskou prémii (2,6 km, 5,7%), která se nacházela 14 km před cílem, a pak z čela zmizel.

Prémii vzala Astana jako příležitost očesat startovní pole a to se jí podařilo. S výjimkou těch, kteří byli postaveni vysoko v celkovém pořadí. Ve sjezdu se ve stíhací skupině pohybovalo kolem 40 cyklistů. Vidět byly i dva dresy NTT, jakož i vrchařský Jonase Kocha (CCC).

V klesání z prémie se na špici srovnali ve větším počtu cyklisté Sunwebu, chlapa poslalo i Jumbo a EF. Náskok vedoucí čtyřky se sice dařilo snižovat, ale nikoli takovým tempem, aby mohla být hlavní skupina klidná.

S blížícím se cílem se šance uprchlíků stále zvyšovaly. Na posledních dvou kilometrech přestal účelově střídat Combaud, jenže na kilometru začali taktizovat i ostatní. A jelikož se balík raketově blížil, první to zkusil právě Combaud, ale jeho nástup nebyl po tolika kilometrech v úniku dostatečně razantní, aby soupeře zaskočil. Nejprve ho přejel Brandle a zahájil spurt. Jenže to by nesměl mít za zády nejlepšího sprintera skupiny. Owain Doull udělal velkou radost svému týmu, který tady zas tolik radosti neužil, snad s výjimkou Eddie Dunbara, 5. v celkovém pořadí a 2. mezi mladíky.

Celou etapu včetně stoupání na poslední prémii se kolem úplného čela pelotonu pohyboval s přehledem Alexey Lutsenko a i v samotném závěru si poodskočil ze stíhací skupiny pro 5. místo, čímž si zajistil vítězství v bodovací soutěži a to na úkor stájového kolegy Vlasova, kterému zůstal bílý pro nejlepšího mladíka. Lutsenko tu evidentně patřil k lidem s nejlepší výkonností.

Z třetí skupiny si trošku planě zasprintoval Giacomo Nizzolo. Vývoj etapy, která byla z pohledu převýšení poměrně náročná, přestože na trati nebyl žádný extrémní kopec, nedal šanci žádnému z pravověrných sprinterů ucházet se o vítězství v etapě.

Z CCC dorazili v první skupině Jonas Koch, který si udržel první místo ve vrchařské soutěži, a Fausto Masnada, z týmu nakonec nejlepší na 12. místě: -3:15 min.

NTT mělo vepředu také dva: Rasmuse Tillera a Domenica Pozzoviva, který jako nejlepší z týmu skončil 14. se ztrátou -3:51 min.

Ve skupině s Nizzolem se ztrátou -1:40 dojel na 90. místě Jan Hirt. Celkově to dalo na 48. místo s odstupem téměř 14 min. na první místo. Větší ztrátu v etapě nabral Roman Kreuziger, v 11 členné skupince na 106. místě si připsal -5:15 min., což ho sesunulo na 41. pozici s mankem přes 12 min.

Nairo Quintana udržel postavení lídra závodu bez sebemenších problémů. Všichni z první desítky si pohlídali své postavení a dorazili ve skupině hned za úspěšnými uprchlíky.