Ve včerejší etapě v závěrečném stoupání Nairo Quintana odjel všem soupeřů o třídu a do dnešní etapy nastupoval v dresu lídra závodu s náskokem 38 vteřin před Michaelem Storerem (Sunweb) a 40 vteřin před většinou největších favoritů závodu.

Dnes odjelo 6 cyklistů a v průběhu etapy získali takový náskok, že si to v závěrečném stoupání rozdali o etapové vítězství. Do cíle přijeli po jednom a teprve za nimi se utkali favorité celkového pořadí. Bernard si vítězstvím na Mont Faron zajistil i dres nejlepšího vrchaře.

Z favoritů celého etapového závodu byl opět nejúspěšnější Nairo Quintana, který ale tentokrát dorazil do cíle ve stejném čase jako Romain Bardet a Richie Porte. Za nimi pak s menšími či většími odstupy dojížděli do cíle další velmi dobří vrchaři a povětšinou lídři svých týmů.

Platila tedy varianta, že si Nairo s přehledem pohlídal vedoucí pozici.

V této etapě, kdy šlo v podstatě o dva závody v jednom, nakonec poslední etapa rozhodla o pořadí za Nairo Quintanou především na stupních vítězů. Zajistili si je ti, kteří v posledním kopci dojeli s celkovým vítězem etapáku: Bardet a Porte.

Jak důležité bylo tohle poslední stoupání, ukažme na příkladu nejlepšího z EF Tanela Kangerta, (neboť Simon Clarke úplně propadl), který ztratil na Quintanu a spol. pouze 16 vteřin, čímž si zajistil celkové 4. místo. Naopak dosud druhý v celkovém pořadí Michael Storer ze Sunwebu si na 18. místě připsal ztrátu 47 vteřin a propadl se až do druhé desítky celkového pořadí.

Svou příslušnost k širší špičce favoritů v tomto závodě i dnes potvrdili oba borci CCC Masnada a Valter, přičemž druhý jmenovaný svým dnešním výkonem odsunul z první pozice v kategorii mladíků právě Storera.

Stejně tak potvrdili svou slabší výkonnost cyklisté NTT, když nejlepší z vrchařů O´Connor dojel až 36. Tým však měl v úniku Janse Van Rensburga, který byl ale na Mont Faron ze šestice uprchlíků nejslabší. Ale na 6. místo v etapě to stačilo.

Nairo Qunitana letos nastoupil do dvou francouzských etapových závodů, v nichž o celkovém vítězi rozhodovaly náročné cílové kopce. A v nich neměl konkurenci. Zatímco na Tour de La Provence porazil druhého Vlasova o 1:04 min. a nechal za sebou borce jako Lutsenko, Carthy, Kelderman, Pinot, Kuss, Herrada atd., tak při Tour des Alpes Maritimes et du Var měl na druhého Bardeta a třetího Porteho náskok 40 vteřin a nedal šanci kromě dvou jmenovaných i cyklistům, jako je Pinot či Calmejane.

Zatím tedy Nairo jede!