Remco Evenepoel jel letos tři etapové závody. Okolo Valencie byl druhý a Algarve vyhrál, když při časovce nenašel přemožitele. Oba etapáky byly zařazeny do kategorie 2.Pro. Tirreno-Adriatico, třetí etapák, který letos absolvoval, byl však prvním v nejvyšší kategorii 2.UWT. Tam ho v úvodní časovce porazil Filippo Ganna. V dalších etapách se stále držel na druhém místě až do předposlední, nejtěžší etapy s dvojím přejezdem mimořádně těžkého stoupání Monte Carpegna, kdy na nejlepší nestačil a propadl se na konečné 11. místo.

Včera v druhém letošním závodě WorldTour Okolo Baskicka skončil v úvodní časovce opět druhý. Tentokrát ho porazil Primož Roglič. „Udělal jsem vše, co jsem mohl. Časovka byla poměrně krátká, technická a trochu nebezpečná, takže pokud jste chtěli udělat dobrý výsledek, museli jste riskovat. Roglič je spolu s Tadejem Pogačarem nejlepším jezdcem etapových závodů na světě. I tak jsem trochu zklamaný z druhého místa. Je to letos podruhé. Myslím ale, že jsem teď v lepší formě než na Tirrenu, takže to budu brát den po dni, udělám vše, co je v mých silách, a uvidíme, jak to dopadne," komentoval svůj výkon a pocity bezprostředně po dojezdu tento 22letý Belgičan, který do dnešní etapy nastoupí v dresu nejlepšího vrchaře, jelikož včera byl na vrcholu prvního stoupání o pár setinek rychlejší než Roglič. 

Primož Roglič jel od roku 2017 do včerejšího dne při španělských závodech, mezi nimiž převažuje Vuelta a Baskicko, osm časovek a všechny vyhrál! "Bylo to docela hodně nahoru a dolů a technické. To mi vyhovuje. Nemyslím, že jsem nějak přehnaně riskoval. Trať jsem si před závodem několikrát projel. Užívám si tenhle okamžik, ale je to jen začátek. Závod je dlouhý a je tu spousta silných soupeřů. Zítra nás čeká nejdelší etapa, nebude snadná a to nejtěžší čeká v závěru. Půjdu den za dnem a uvidíme, kam až dojdu."

Jednou z nejpravděpodobnějších variant počátečního vývoje etapy byl únik outsiderů především z domácích druhodivizních celků. I stalo se. Brzo po startu, odkud se hned stoupalo na první vrchařskou prémii, odjela čtveřice Španělů Amezqueta (Caja Rural), Okamika (Burgos), Azurmendi (Euskaltel) a Ruiz (Kern Pharma), jenž byl po včerejšku z uvedeného čtyřlístku nejlépe postaveným mužem v průběžném pořadí se ztrátou 49 sekund na vedoucího Rogliče a který také dnešní první VP vyhrál. Tento 23letý Španěl si nenechal ujít ani druhou VP, tentokrát 2. kategorie, čímž si zajistil vrchařský dres pro příští etapu. 

Únik dostal od pelotonu, vedeného cyklisty Jumbo-Visma, až k 6 minutám náskoku. Když do cíle zbývalo 80 km, začalo hlavní pole pracovat na redukci odstupu. Zásluhu na tom, že se náskok začal rychle krátit, měl i tým Quick-Step, který se přidal k závodníkům Jumbo-Visma. Během 20 km stáhli odstup na 2 minuty. Pomalu se blížilo nejdelší stoupání celého etapového závodu (12,7 km a 3,1 %) a kolem čela pelotonu se začaly objevovat dresy dalších World týmů. Zároveň ale došlo ke zklidnění tempa, uprchlíci přestali být nebezpeční.

V samotném stoupání to z pelotonu zkusil Mauri Vansevenant z Quick-Stepu, ale s ohledem na nenáročný sklon se v pelotonu brzy zase přešlo na stabilní tempo. Přitom začalo být jasné, že i o třetí VP si to rozdají borci v úniku, kteří svůj náskok dokonce mírně navýšili. Pod vrcholem atakoval Okamika, nejvíc práce při tom přidělal Amezquetovi, ale úspěšný nebyl. Pak už Ruizovi na vrcholu nikdo ze souputníků nedělal potíže, takže ten jen potvrdil své vedoucí postavení ve vrchařské soutěži.

Se stále více se přibližujícím cílem to začalo vypadat, že Jumbo-Visma zas až tak netrvá na udržení dresu lídra závodu a ani ostatní týmy neměly přehnanou chuť plýtvat silami, když v dalších dnech přijdou obtížnější etapy. Takže se naskýtala velká šance uprchlíkům. 12 km před cílem, když se najelo do závěrečných výjezdů, měli náskok převyšující 2 minuty. To byla chvíle, kdy si nastoupil Ibon Ruiz a dokázal se svým kolegům z úniku na delší dobu vzdálit. Jel jako o život, jelikož o šanci nejen na etapu, ale dokonce i žlutý dres. Jenže i v pelotonu se v posledních 10 km začalo ostřeji závodit, takže náskok uprchlíků stejně ostře klesal.

2 km před cílem byla dojeta trojice a 500 metrů před páskou převálcoval letící balík i Ruize! Cíl byl do mírného stoupání a na to tady je jeden specialista. Remco Evenepoel rozjel spurt, do něhož poslal Juliana Alaphilippa a ten byl zcela suverénní!

Primož Roglič s přehledem uhájil pozici vedoucího jezdce průběžné klasifikace a ani na dalších místech nedošlo k žádné zásadní změně.