O únik se bojovalo jen 7 km. Pak odjela trojice Charles Quarterman (Team Corratec), Jasper Haest (VolkerWessels) a Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski). Nizozemec Haest tady loni vyhrál poslední etapu a získal zelený dres pro nejlepšího v bodovací soutěži.

Trio se podělilo o dvě rychlostní a dvě vrchařské prémie. Před tou třetí ale byli dostiženi, na čemž měli hlavní podíl, ostatně jako ve většině předešlých etap, Josef Černý a Tim Declercq z týmu lídra závodu.

V posledních 20 km se ojediněle někdo pokusil o štěstí, ale Soudal-Quick Step měl vše jako v průběhu všech etap zcela pod kontrolou.

Takže do cíle se řítilo pohromadě skoro devadesát lidí a vše nasvědčovalo tomu, že vyhraje opět Tim Merlier. Vyvrbilo se to ale jinak, i když Soudal-Quick Step si prvenství vzít nenechal.

300 metrů před cílem v technické koncovce si nastoupil Kasper Asgreen, pokoušel se ho stáhnout Cees Bol (Astana), na což nakonec doplatil, protože Asgreena nedostihl a naopak přes něj šli zezadu mnozí soupeři, v čele s Bertem Van Lerberghem a Timem Merlierem. 

Z českých jezdců byl v etapě nejlépe klasifikovaným Dominik Neuman (Elkov-Kasper) na 16. místě

Soudal-Quick Step tak obsadil v etapě kompletní stupně vítězů a potvrdil tak svou dominantní roli. Celkovým vítězem se stal Rémi Cavagna, zelený dres pro nejlepšího ve sprinterské soutěži od něj po poslední etapě převzal Tim Merlier. Tahle sestava ovládla i týmovou soutěž s náskokem téměř 3 minut na Jumbo-Visma.

Nizozemský tým si ze Slovenska odváží alespoň vrchařský dres prostřednictvím Milana Vadera a bílý přes Colby Simmonse.

A aby ani Groupama-FDJ neodjela s prázdnou, nejbojovnějším jezdcem celého etapáku byl vyhlášen Thibaut Pinot, marketingově asi nejzajímavější postava letošního ročníku. Ocenění nedostal jen z charity, skutečně jezdil aktivně jak při pokusech dostat se do úniků, tak v práci pro kolegy, speciálně Stefana Künga, který o 4 vteřiny uhájil konečné 2. místo před 3. Milanem Vaderem.

A Češi?

Umístění v top ten a 20 UCI bodů je dalším letošním úspěchem Jakuba Otruby (ATT Investments). Na tohle umístění rozhodujícím způsobem zadělal účastí v silném 14členném úniku hned v úvodní etapě, kde se z kontinentální úrovně nacházeli jen dva jezdci. 

Jakub šel do úniku i v druhé deštivé etapě a díky tomu se mu dostalo ocenění coby nejbojovnějšímu jezdci etapy, ale hlavně se posunul z 11. na 9. příčku.

V nejtěžší etapě, kdy v úniku pracovali z Čechů Matěj Zahálka (Elkov-Kasper) a Jiří Petruš (ATT Investments), který byl vyhlášen nejbojovnějším jezdcem etapy, přeskočil Jakuba Koen Bouwman (Jumbo-Visma), mj. vítěz dvou etap a vrchařské soutěže na Giro d´Italia, ale Jakub top deset udržel.

Čtvrtá etapa, kdy se do úniku dostal počtvrté cyklista ATT Investments, konkrétně Daniel Turek a s ním Tomáš Kalojíros ze slovenského RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol a jenž obdržel červené číslo pro nejbojovnějšího závodníka, skončila hromadným dojezdem stejně jako poslední pátá, takže na umístění Jakuba Otruby se už nic nezměnilo.

Aktivita českých jezdců v únicích jim přinesla i body ve vrchařské soutěži, takže za vítězným Vaderem obsadil 2. místo Matěj Zahálka, 4. Jiří Petruš a 6. Daniel Turek.

Český tým ATT Investments se zviditelnil i tím, že po dvě etapy nesl dres pro nejlepšího slovenského jezdce Matúš Štoček, o který ho v nejtěžší etapě připravil Lukáš Kubiš (Dukla Bánská Bystrica).

A zapadnout by nemělo ani výborné 5. místo Daniela Vysočana (RRK Group) v soutěži do 23 let z celkového počtu 24 mladíků, kteří se dostali do cíle poslední etapy.

"S ohledem na kvalitu startovního pole a profil etap jsme se jako tým předvedli velmi dobře. Z pěti etap jsme byli čtyřikrát v únicích, kde jsme sbírali body na sprinterských a vrchařských prémiích. Trošku mě mrzí, že jsem se nedokázal ve třetí etapě v závěru prosadit do skupiny, která poodjela z pelotonu, ale i tak desáté místo celkově v téhle konkurenci považuji za super výsledek," sdělil Jakub Otruba své dojmy z etapáku kategorie 2.1, které letos před Slovenskem absolvoval tři: v Řecku byl 5. a v Rumunsku a na Czech Tour 3.

"A teď už se těším na Okolo Chorvatska, kde startujeme v příštím týdnu," připomněl Jakub fakt, že ATT Investments si svými letošními celoročními výkony vybojoval v závěru sezóny i účast na sedmém etapáku kategorie vyšší než nejnižší a kde pořadatelé avizují pět WorldTeams včetně Ineosu, Bahrainu či Lidl-Treku.