Etapa dlouhá 149 km začala i skončila ve Stavangeru. Tři vrchařské trojky a pouhých 1200 výškových metrů. V závěru na cílovém okruhu třikrát přes 700 metrový výšlap s průměrným sklonem 7,7%. Z něj pak 7 km převážně v klesání do cíle.

V úniku opět Nicolau

25 km po startu se podařilo odjet sedmičce cyklistů: při chuti byl po včerejšku opět Ben Healy (EF Education-EasyPost), nechyběl opět ani nejlepší vrchař Joel Nicolau (Caja Rural - Seguros RGA) a s nimi se v úniku ocitli Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Corbin Strong (Israel - Premier Tech), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen - Baloise), Louis Bendixen (Team Coop) a Joshua Gudnitz (Team ColoQuick). Nicolau vyhrál první VP na 40. km, rozšířil svůj účet o další 4 body, a přestože na trase byly ještě další dvě, už nemohl být předstižen.

Terezíny a hromadný pád

70 km před cílem začalo pršet a k tomu na otevřeném prostranství fouklo zleva. Nastal poplach. Nejvíc do toho šlo Jumbo-Visma, točil se i Remco Evenepoel, a 20 lidí včetně Ethana Haytera (Ineos) se skutečně podařilo odpojit. Jenže po pár kilometrech se vše uklidnilo a ti, co zaostali, byli zase zpátky.

52 km před cílem tu byl zase vítr ze správné strany. Tentokrát do toho šli cyklisté Ineosu. A jak to v takových situacích někdy chodí, kolem dvacáté pozice to spadlo. Na zemi se ocitlo kolem 15 lidí. Mezi nimi čtyři dresy Uno-X. A hodně cyklistů to zdrželo. Takže se na čele vytvořila skupina 12 závodníků s převahou jezdců Ineosu, kde ale nechyběl ani lídr závodu a s ním týmový kolega Kasper Asgreen. I přes snahu Ineosu se dopředu postupně vraceli další cyklisté, jako první tam přivezli závodníci Intermarché Alexandera Kristoffa. Obdobně jako Intermarché, se dnes snažili i jezdci Trek-Segafredo, kteří zase věřili v Madse Pedersena.

Souboj ranařů

Poslední stoupání a základní úkol zdá se bude splněn. Únik zlikvidován. Jenže Strong s Vermeerschem to nechtějí dát úplně zadarmo. Vyráží za nimi ještě Timo Roosen (Jumbo-Visma). Vše ale marno. 2 km před cílem jsou pohlceni. Trek vytváří příznivou pozici pro Pedersena. Přes ně ale dostává dopředu Asgreen Vernona. Z jeho stínu však 200 metrů před cílem útočí Kristoff. Je doma, je to poslední šance, musí to dát. A dává! 

Vernonovi se cosi nelíbí, ale není jasné, co by to mohlo být. Poslední stovky metrů se jevily úplně v pořádku. Kristoff vyhrál o koňskou délku.

Remco Evenepoel bezkonkurenčně

Vítězem 11. ročníku Tour of Norway se stává Remco Evenepoel. Vyhrál tři etapy, neměl slabou chvilku. Mohl se spolehnout na tým, v němž důležitou roli hrál v průběhu etap Josef Černý, který coby výborný tempař strávil na čele pelotonu při určování tempa doslova stovky kilometrů.