Belgický mistr v časovce se současně převlékl do žlutého trikotu lídra závodu, což si dokonce před etapou stanovil jako hlavní cíl.

„Včera jsem přijel ve vedoucí skupině a věděl jsem, že jsem dnes schopný časovku vyhrát a převléknout se do žlutého. Plán se povedl a teď jsem hodně šťastný, protože je to můj první žlutý trikot v životě. A jelikož se dobře cítím i v kopcích, měl bych být schopný žluťáka udržet až do cíle,“ věří si na velký triumf belgický jezdec Remco Evenepoel, který jedenáctikilometrovou trasu v Třebenicích proletěl za čtrnáct minut. Druhý v pořadí Dán Skjelmose Jensen ztratil přitom pouhé dvě setiny.

Časovku skvěle zajel i lídr českého týmu Karel Vacek, který na osmé příčce zaostal o necelou půl minutu. Skvěle zajel i domácí odchovanec Jan Kašpar, který se blýsknul dvacátou příčkou a ztrátou osmačtyřiceti vteřin. Dlouho byl přitom překvapivě vedoucím jezdcem, což domácímu publiku dělalo v Třebenicích velkou radost. „Tuhle časovku znám velmi dobře a přiznám se, že jsem se na ni snažil maximálně připravit. Z toho času mám samozřejmě radost,“ usmál se Jan Kašpar.

Odpoledne na peloton čekala šedesátikilometrová rovinatá etapa v Roudnici nad Labem.

Páteční druhá část skončila hromadným dojezdem, který stejně jako v úvodním dějství ovládl Němec Marius Mayrhofer.

 „Byla to zatraceně nervózní a hektická etapa. Díky tomu vzniklo také mnoho zbytečných pádů. Ty poslední dva byly ošklivé a bohužel v nich zůstal i můj týmový kolega Steven. Nepěkně se potloukl a museli ho odvézt do nemocnice. Já tam zůstal také, ale naštěstí ne přímo v pádu, jen mi museli měnit kolo,“ vysvětlil svou ztrátu v cíli Remco Evenepoel, vítěz dopolední časovky a průběžný lídr závodu.

Právě dva nepříjemné pády poznamenaly páteční odpolední šedesátikilometrovou etapu se startem i cílem v Roudnici nad Labem. Deset kilometrů před cílem peloton trefil odstavený vůz, ale pouhé dva a půl kilometry do pásky, kdy se pole hnalo do hromadného spurtu, přišla další kolize, ve které zůstal zmíněný Steven Pattyn, přitom vedoucí muž vrchařské soutěže.

Spurt vyhrál německý rychlík Mayrhofer před Italem Marcellussim a Dánem Hindsgaul Madsenenem. Z českých jezdců byl nejlépe šestadvacátý Petr Kelemen.

Před pelotonem jsou ale nyní dvě těžké kopcovité etapy. V sobotu je na programu start ve 13:30 hodin v Teplicích. Juniorští cyklisté si budou muset poradit dvakrát s výjezdem na Vitižku. Cíl je pak v německém Altenbergu. Až do neděle se může pořadí snadno změnit.

Ve žlutém však pokračuje Belgičan Evenepoel. „V kopcích se cítím skvěle. Nohy mi jedou výborně, takže není důvod, proč bych neměl přijet v neděli do Terezína ve žlutém,“ věří si na horské prověrky lídr závodu. Zatopit mu ale určitě ještě bude chtít i český reprezentant Karel Vacek, který je jako nejlepší domácí závodník na průběžné sedmnácté příčce z ztrátou lehce přes dvě minuty.

Foto Patrik Pátek