Scénář jesenických etap (nejtěžší etapy se jezdí v kopcích Hrubého Jeseníku) ještě přitvrdil a důkladně prověří mladé reprezentanty z celého světa.


Závod odstartuje prologem poslední květnový den v Krnově, který pořadatelé přidali v loňském roce.

Prolog měří dva kilometry a je v centru Krnova.


První etapa je tradiční se startem v Jeseníku a cílem v Rýmařově

Etapa měří 133 kilometrů, není nejnáročnější, ale přináší možnosti k únikům.


Také druhá etapa je tradiční, tedy královská

Mapa a profil

Sobotní etapa měří 151 kilometr a dvojnásobný výšlap na Dlouhé Stráně bude hodně náročnou prověrkou vrchařských schopností cyklistů. 

Dojezd je velmi atraktivní a sobotní i nedělní etapa zvou k návštěvě Jeseníků. Sami si můžete otestovat své schopnosti, ve stoupání k populární vodní nádrži na vrcholcích Jeseníků.

Závodníky zde můžete vidět v závěru etapy dvakrát.

A pokud se necítíte na zdolání toho hlavního stoupání, můžete využít lanovky z Koutů na Medvědí, která přepravuje i cyklisty s jejich stroji. Ušetříte si 485 metrů převýšení a z horní stanice lanovky se již snadněji dostanete do prostoru cíle na hrázi horní nádrže.

Podle scénářů z minulých let by to měla být etapa rozhodující, jenže letos přitvrdili pořadatelé i v poslední etapě.


Poslední etapa přinese větší možnosti k útokům

Začátek etapy je takovou přípravou k samotnému finále.

Většinou už si týmy lídrů v poslední etapě se soupeři poradily. Jenže letos třetí etapa doznala změnu. Nejede se v závěru do Vrbna pod Pradědem a od dále na Videlské Sedlo. Peloton si projede Karlovu Studánku a před Vidlí si vyšlápne na Lyru a to výrazně ztíží závěr poslední etapy. Jsou zde tři vrchařské prémie bezprostředně za sebou. To může být před sjezdem do Jeseníků obtížnější a přinést cyklistům další prostor k atakům.

Samotný dojezd do Lázní Jeseník může být v tomto tvrdším závěru důležitější.

V Jeseníkách se dají připravit vrchařsky zajímavé a obtížné etapy, Závod míru U23 je toho důkazem a sejde se zde třiadvacítkářská elita z celého světa.

Grafika pořadatelé

Úvodní foto Jan Brychta/svetcyklistiky.cz