V prvním pohárovém klání mezi Velkou Bíteší a Brnem se naši v závěru nechali zaskočit polským bývalým jezdcem WorldTour Maciejem Paterskim. Ale v druhém z pohárových závodů v Kyjově již hradecká sestava dominovala a z pětice startujících obsadili jejich jezdci první čtyři místa.

Hradecký tým ovládl pohárové závody i vloni, ale letos nasazují (prozatím) dobrovolně jen polovinu týmu. Ve Valticích to bylo dáno chrakterem mezinárodního závodu UCI, kam se může postavit jen šestice startujících. Ale na Bíteši i v Kyjově jeli dokonce jen v pěti, druhá polovina startovala na závodech ve Francii. Přitom pokaždé tvořili závod.

V okolí Bíteše využili větrného počasí a do posledních kilometrů jim vzdoroval jen Maciej Paterski. Za ním potom obsadili druhé, třetí a čtvrté místo.

V Kyjově měli převahu v profilově náročném terénu a první čtveřice se dokázala zbavit všech soupeřů. Nejaktivněji jim vzdoroval Karel Hník, který se v kopcích snažil sám tvořit závod a možná byl nejsilnějším vrchařem, ale podlehl vyrovnanému a takticky vzornému pojetí závodu týmu ELKOV - Author.

A včera v Kyjově šli do závodu s úplně rozdílnou taktikou, drželi peloton pohromadě a sázeli na závěrečný sprint Aloise Kaňkovského. Zdálo se, že je to taktika příliš riskantní, vzhledem k náročnému stoupání těsně před cílem, ale vyšla. Opět chtěl naše jezdce zaskočit Maciej Paterski, vítěz prvního pohárového závodu a vítěz i prvního závodu V4 na Slovensku. Jenže Alois Kaňkovský byl opravdu silný.

Hradečtí nezapomněli ani na celkovou klasifikaci pohárového klání a jistili pro Matěje Zahálku důležité body v celkové klasifikaci Kalas Cupu. Matěj si ve Valticích dojel pro čtvrté místo.

Tým ELKOV - Author letos plně využívá možností mezinárodních startů. Po loňské sezóně si vyjel v pořadí UCI takovou pozici, že si může vybírat v závodech 2. kategorie. To může některým jezdcům vynést šanci na profesionální angažmá. Přesto dominuje i domácímu poháru.

Podívejme se ve fotogalerii Honzy Brychty na včerejší radost týmu ELKOV - Author:

loading...

Foto JAn Brychta/svetcyklistiky.cz