Tito lidé nemají sice zaručeno, že to tak musí zůstat za všech okolností, ale základní obrys jejich kalendáře to je a oni se mohou na vybrané závody připravovat cíleně s velkým časovým odstupem. Na rozdíl od domestiků, dělníků, pracantů, kteří takové privilegium nemívají a v průběhu sezóny jim víc než lídrům „hrozí“, že budou ze dne na den povoláni k závodu bez ohledu na to, jak probíhá jejich příprava.

Podívejme se na to, jak tahle záležitost vypadá aktuálně v týmu Zdeňka Štybara Deceuninck Quick Step.

Poté, co loni odešel např. Terpstra a Gaviria a letos Gilbert a Viviani, postoupil Zdeněk v pomyslném žebříčku týmu až na druhou pozici z pohledu získaných UCI bodů (5.672). Před ním je jen Alaphilippe s 7.645 body. Za Zdeňkem následuje Jungels (5.564), nováček Bennett (4.469) a Lampaert (3.754). Už na 8. místo se za jednu World Tour sezónu vypracoval Evenpoel (2.617).

S výjimkou Bennetta ostatní jmenovaní patří do té elitní společnosti, která už dnes zná svůj hlavní plán na první polovinu sezóny. Když říkám hlavní, myslím tím, že mohou jet ještě i jiné závody, ale ty, které mají v plánu, jsou u nich považovány za prvořadé. A zároveň mají tito borci možnost stavět svůj plán tak, aby vrcholil na vybraných závodech s nejvyšší prioritou.

Julian ALAPHILIPPE začíná v Kolumbii a pokračuje na Paris-Nice. Je nominován na Flandry! To je překvapivé, nikoli však to, že pojede všechny ardenské klasiky: Amstel, Valónský šíp a Lutych. Vrcholem první poloviny sezóny je účast na Tour de France.

Remca EVENPOELA tým hodlá vzhledem k jeho věku "pošetřit" (v lednu mu bude 20). V plánu má argentinský San Juan, dále dvě ardénské klasiky Valónský šíp a Lutych a nakonec ho čeká premiéra na Grand Tour: Giro d´Italia!

A Zdeněk ŠTYBAR? V plánu má na úvod Omloop Het Nieuwsblad (29. února), dále Strade Bianche (7. března), v závěru března E3 BinckBank Classic (27. března), hned dva dny nato by měl startovat na Gent-Wevelgem in Flanders Fields. Celé tohle klasikářské jarní turné by mělo vrcholit 5. dubna na Ronde van Vlaanderen a o týden později na Paris-Roubaix.

loading...

Jde o podniky Zdeňkovu naturelu blízké:

Omloop Het Nieuwsblad jel v kariéře od roku 2013 celkem 6x, vynechal pouze rok 2016. První dva roky se zabudovával: 92. a poté 29. V roce 2015 dojel ale už 7. Byl to ročník, kdy se nechali chlapci z Etixxu Terpstra, Boonen a Vandebergh skoro komicky zaskočit Ianem Stannardem. Další ročníky dojel Zdeněk 14. a 20., aby letos triumfoval!

Strade Bianche absolvoval od roku 2015 zatím vždy a jeho umístění jsou famózní: začal vítězstvím! A pak pokračoval 2., 4., 7. a 4. místem!

E3 BinckBank Classic jel od roku 2013 vždy, to znamená sedm ročníků v řadě. Začal 40. místem, další rok byl 19. a v roce 2015 ho předčil jen Geraint Thomas, který ujel Zdeňkovi, jenž ho osamoceně stíhal, o 25 vteřin a teprve za Zdeňkem o 13 vteřin později dorazila 23 členná skupina vedená Trentinem a plná klasikářských špiček: Kristoff, Vanmarcke, Lampaert, Degenkolb atd. Další roky dojel postupně 15., 59. a 9. Letos? Ve spurtu přejel Van Aerta, Van Avermaeta a pozdějšího vítěze Flander Bettiola! Když mu v závěrečných kilometrech perfektně pomohl kolega Bob Jungels.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields také od roku 2013 nikdy nevynechal. Na tomto závodě má nejhorší bilanci. Pravděpodobně proto, že je ze jmenovaných nejméně selektivní. Nejlépe dojel v roce 2018, kdy byl 8. z 19 členné první skupiny, z níž ve spurtu udolal Sagan Vivianiho. V ostatních ročnících zaznamenal postupně tato umístění: 57., 20., 38., 46., 52. a 35.

Ronde van Vlaanderen jel také od roku 2013 pokaždé.  Začal opět zezadu: 36. a 18. Pak však skončil 9., když dojel v první početnější skupince, která stíhala pozdějšího vítěze Kristoffa, jenž si poradil v cílové rovině s Terpstrou a Van Avermaetem. Další rok si ještě o jedno místo polepšil. Scénář byl podobný jako rok předtím: dojel v první početnější skupině za trojicí uprchlíků, z nichž nejlepší byl Peter Sagan. Ročník 2017 se moc nepovedl: 67. O rok později se vrátil mezi favority: 10., když se rozhodovalo mezi trojicí týmových kolegů, kdo se první pokusí o únik a v takových okamžicích byl vždy Terpstra nejagresívnější. Naštěstí vyhrál. Letos Zdeněk na nejlepší nestačil, 36. místo lze v jeho případě označit jako „pole poražených“.

I Paris-Roubaix od roku 2013 ani jednou nevynechal. S výjimkou ročníku 2016 (110.) vždy v první desítce! Postupně 6., 5., 2., 9., 8.  Nejblíže k vítězství měl tedy v roce 2017, kdy ho ve spurtu pětičlenné skupiny porazil pouze Van Avermaet!

Omloop, Strade i E3 už v kariéře vyhrál! Na Roubaix byl jen chloupek od triumfu! S Flandry má nejvíc nevyřízených účtů, protože nejlépe tady skončil „až“ na 8. místě! Málokterý světový cyklista se může pochlubit takovou bilancí. Zdeňkovi Štybarovi bylo před pár dny 34 let. Sedm let zkušeností s jarními super klasikami, ideální věk a bilance jak víno. Už tomu chybí „jen“ triumf na Roubaix. Kdyby to ale vyšlo o týden dřív na Flandrech, asi bychom se na Zdeňka nezlobili?