Okolo Norska je 6ti etapový závod, který letos napíše svou 11. kapitolu. Startuje v úterý 24. a skončí v neděli 29. května. Převažují etapy s klasikářským charakterem, ovšem rozhodující pro konečné pořadí bude nejspíš ta třetí, která končí na vrcholu 12 km stoupání s průměrným sklonem blížícím se 8%. Závod přilákal na start 9 World týmů, 6 Pro týmů a 3 kvalitní kontinentální dánské a norské celky.

Sestavě Quick-Step Alpha Vinyl vévodí Remco Evenepoel, který by měl cílit na celkové pořadí. Všichni jeho spolujezdci mohou mít ambice na zisk etapy. Ať už jde o Rémi Cavagnu, Ethana Vernona, Kaspera Asgreena, jakož i naše Zdeňka Štybara a Josefa Černého.

Z dalších celků vypíchněme obhájce loňského prvenství Ethana Haytera z Ineos Grenadiers, Cian Uijtdebroekse a loni druhého Ide Schellinga z Bora-hansgrohe, Estebana Chavese z EF Education-EasyPost, Alexandera Kristoffa z Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, Patricka Bevina z Israel-Premier Tech, loni třetího Mike Teunissena z Jumbo-Visma, Madse Pedersena a v loňském ročníku čtvrtého Markuse Hoelgaarda z Trek-Segafredo či bratry Johannessenovi z Uno-X. Na aktuální soupisce týmu Caja Rural figuruje i Michal Schlegel.

Tým Elkov-Kasper směřuje do Francie na 31. ročník 5ti etapového Alpes Isére Tour (2.2), který startuje ve středu. V týmu Equipo Kern Pharma by se měl podle aktuálně dostupné startovní listiny objevit z našich jezdců také Vojtěch Řepa.

ATT Investments jede ve stejném termínu jiný dvojkový etapák, v jejich případě 71. ročník lucemburského Fléche du Sud. V týmu Felbermayr-Simplon Wels figuruje Daniel Turek.

Druhá skupina ATT Investments se od čtvrtka do soboty zúčastní tří etapového a o kategorii výš posazeného Tour of Estonia (2.1). Na jedničkové závody už mohou týmy z kategorie World, takže se zde objeví BikeExchange s jedničkou domácím Tanelem Kangertem a bude tu i Pro tým Burgos-BH s estonským sprinterem Mihkelem Räimem. Což bude určitě výzva a motivace i pro druhý český kontinentální tým, který tu po loňské účasti letos startuje znovu: Tufo-Pardus Prostějov.

Cyklistický svátek si užijí ale především jezdci AC Sparta Praha. To když se ve čtvrtek postaví na start jednorázového 56. ročníku Circuit de Wallonie (1.1), kde změří síly s týmy jako jsou Cofidis, Lotto-Soudal, Intermarché, Alpecin-Fenix, Arkéa-Samsic či B&B Hotels! A tyhle týmy sem neposílají žádné "podřadné" sestavy. Jen v Lotto-Soudal jsou na soupisce uvedeni Victor Campenaerts, Arnaud De Lie a Philippe Gilbert!