Vloni Zdeněk po 18 měsících bez vítězství ovládl poslední etapu svého prvního závodu sezóny Kolem Algarve, které určitě mělo vliv na jeho pohodu a následná vítězství na Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank Classic.

„Vždy je příjemné vyhrát brzy v sezóně, zejména po zimě, protože nikdy nevíte, jak na tom jste. Vím, že ještě musím udělat kus práce před velkými závody, které jsou letos mými velkými cíli: Strade Bianche, Tour of Flanders a Paris-Roubaix. Jsem rád, že se zatím vše vyvíjí dobře a že můžu pokračovat v práci směřující k plánovaným hlavním cílům,“ komentoval Zdeněk své první letošní vítězství. 

Štybarovo vítězství nebylo pouhým dílem náhody: „Minulý týden jsme tady trénovali. Bavili jsme se s kluky o tom, že by při charakteru tohoto dojezdu s dvěma zatáčkami bylo výhodné zaútočit v posledním kilometru. A před závodem na týmové poradě bylo rozhodnuto, že to zkusím. Kdyby to náhodou nevyšlo mně, tak by to byla zároveň dobrá akce na vytvoření výhodné pozici pro našeho sprintera Alvaro Hodega. Takže to bylo výhodné dvojnásobně."

„Nebylo snadné vybrat ten pravý okamžik, protože jsem se během dne necítil úplně dobře kvůli extrémnímu horku. Ještě 2 kilometry před cílem jsem si nebyl jist, zda jsem na tom tak dobře, abych se o vítězství úspěšně pokusil. Ale pak na metě posledního kilometru, když jsem viděl, jak se UAE seřadilo pro Gaviriu, řekl jsem si: OK, teď je ten správný moment na překvapení, a šel jsem do toho," odhalil Zdeněk detaily jeho překvapivého nástupu, na nějž již nebyli soupeři schopni účinně zareagovat.