Zdeňku, jak došlo k tomu, že letos vyrážíte do Argentiny? Byla to Vaše volba, nebo přišla od týmu? Vždyť loni jste startoval poprvé až v Algarve a brzy poté přišly úspěchy na klasikách. Teď začínáte o téměř měsíc dříve.

Rozhodl jsem se sám, přál jsem si po pěti letech změnit program. Pravidelně jsem jezdil Okolo Algarve, už se z toho stala téměř tradice, ovšem ne každý rok to byl můj úplně první závod, startoval jsem například i na jednorázovkách na Mallorce. San Juan mi navíc výborně zapadl do programu, po cyklokrosových závodech následovalo soustředění s týmem a poté odlet do Argentiny, kde jsem ještě nikdy nezávodil. Takže… rozjezdit se, dostat se do rytmu, jak se říká, po San Juanu budou ještě tři čtyři týdny do první belgické klasiky Omloop Het Nieuwsblad.

Odkdy jste v Argentině?

Přiletěli jsme v neděli, tedy týden před startem závodu. Cesta byla… to jsem snad ještě nezažil, trvala 28 hodin, pořádně dlouhá, ale zvládli jsme to.

Co vám vyprávěli kolegové o závodě?

Jasně, že jsme si o závodě už povídali. Vím, že se jezdí rychle, v průměru 45 až 50 kilometrů v hodině. V pelotonu bude spousta domácích cyklistů, kteří se budou chtít ukázat a získat šanci na nějaký kontrakt, mají obrovskou motivaci být vidět. Jezdí se ve vyšších nadmořských výškách 800 až 1000 metrů, cíl královské etapy na Alto Colorado je více než 2600 metrů nad mořem. Tam se loni rozhodovalo, tam se zřejmě bude rozhodovat i letos.

DQS jede stejně jako loni s několika hvězdami v sestavě, do Argentiny se vracejí Alaphilippe, Evenepoel. Stěží si představit něco jiného, než že opět míříte za etapovými úspěchy.

Loni vyhrál Julian Alaphilippe dvě etapy a etapová prvenství máme v hlavě i tentokrát. Samozřejmě ale myslíme i na celkový úspěch, kterému nebyl Julian Alaphilippe loni daleko. Máme na to, startujeme v Argentině v silné sestavě.

A Vaše osobní ambice?

Jistě, mám i osobní ambice, ale brzděme, nejprve s nimi musíme počkat, až jak to půjde, jak se rozjezdím, jaká bude pohoda, forma. Pokud by to fungovalo, pokud se naskytne příležitost a budou síly, mohl bych se pokusit vyhrát etapu. Ale hlavní cíle přijdou později, v Argentině to bude především trénink a rozjezd. Uvidíme, prostě to berme den po dni, chci se postupně zlepšovat.

Nedávno prolétla v médiích zpráva, že budete lídrem týmu na Paříž – Roubaix, bude tedy právě Peklo severu Vaším jednoznačně největším cílem první části sezóny?

S určením lídra do takových závodů to není tak jednoduché, jdeme do nich vždy s více lídry, kteří by podle vývoje byli schopní převzít odpovědnost. Každopádně je to tak, že Okolo Flander a Paříž – Roubaix jsou pro nás vyvrcholením jarní sezóny, tam směřujeme, tam chceme uspět. Aby se to povedlo, musí vše klapnout, chce to i dávku štěstí.

Jak jste si užil bohatší cyklokrosový program?

Užil, vždy si cyklokrosy užiji. Zároveň to byl opět supertrénink. Všechny cyklokrosové závody jsem jel v Belgii, kde jsou strašně populární, tisíce fanoušků, fandí se opravdu hodně, to je známo, fantastická atmosféra. Loni jsem jel šest cyklokrosů, letos jich bylo více.

V Argentině je s Vámi v týmu Remco Evenepoel. Jaký je tento talent, o němž se mluví v superlativech?

Pokud se ptáte na osobní rovinu, musím přiznat, že jsme se v jeho prvním profesionálním roce zase tak moc nepoznali. V závodech jsme se většinou různě míjeli, takže jsme příliš v kontaktu nebyli. Trochu jsme se seznámili vlastně jen na soustředění. Lze ale říci, že je to fajn kluk, sympaťák. A ví, co chce.

Děkujeme za rozhovor a přejeme pohodový rozjezd do sezóny.

Závod vysílá v přímém přenosu Eurosport. První etapu v neděli od 23:00 hod.