Zdeněk Štybar dlouhodobě patří k nejlepším klasikářům na dlážděných jednorázových závodech, ale až ve 33 letech se dočkal vítězství v belgické klasice na kostkách. Omloop Het Nieuwsblad je společně se závodem Gent - Wevelgem nejvýznamnější flanderskou klasikou hned po monumentu Kolem Flander. Takové vítězství mu ve statistikách chybělo. Je to jeho teprve třetí vítězství v jednorázovém závodě na mezinárodní scéně.

„Pocity jsou opravdu krásné, formu mám dobrou a tým mi věří, to je hodně důležité. Všechno se dnes sešlo a jsem šťastný za to, co jsem dokázal. Nemám slov," řekl Štybar po dokončení úvodního závodu belgické sezóny. Právě důvěra týmu byla viditelná, Štybar si neustále hlídal čelo závodu, jako jediný z Deceuninck - Quick-Step byl u všeho. Philippe Gilbert a Yves Lampaert byli odsouzeni do role týmových parťáků.     

„Závod byl oproti loňsku jiný, protože foukalo do zad v druhé polovině závodu a to pomohlo. Pravý závod začal na Molenbergu a spolupracovali jsme dobře, dokonce i na Muuru a Bosbergu. Věřili jsme, že to dotáhneme až na pásku. Čekal jsem na spurt, ale dva kilometry před cílem jsem cítil, že je to správný k útoku a odtud jsem jel nadoraz," dodal Štybar. 

Štybar byl pozorný, hlídal si především Grega Van Avermaeta, který byl jednoznačně nejaktivnější a tvořil závod, ale Štybar byl chytřejší a klidnější. Ve skupině vzorně spolupracoval, ačkoliv se mohl odvolávat na týmové kolegy v druhé skupině a moc nestřídat, tím by ale ohrozil úspěch úniku. Neutrácel síly dalekými úniky, prvním vlastním útokem byl až ten vítězný těsně před cílem v Ninove.

Počkal si na nejlepší možnou chvíli. Tim Wellens zkusil uniknout v místech, kde silnici dělil ostrůvek a soupeři mu nemohli hned zapadnout do háku. To bylo chytré, ale Van Avermaet se nenechal setřást. Na další útok Zdeňka Štybara už neměl dost sil. Reagovat měli Alexej Lucenko a Dylan Teuns, ale neudělali to a Štybar měl volnou cestu k vítězství. 

A tímto úspěchem to pro Štybara nemusí skončit. Postaví se na start Kuurne - Brusel - Kuurne, ale nadějnější je Strade Bianche příští sobotu. Zde je Štybar pokaždé v popředí. A rozhodně bude patřit k největším favoritům. A s nově nabytým sebevědomím bude favoritem i na zbylých dlážděných klasikách, především na E3 BinckBank Classic, Kolem Flander (bohužel stále platí prokletí Omloopu, zatím nikdo nedokázal vyhrát Omloop a Kolem Flander v jednom roce) a Paříž - Roubaix. 

Foto Tim De Waele/Getty Images