Ženská silniční cyklistika se pomalu přibližuje mužské cyklistice i co se týče největších závodů. Přibývá ženských verzí nejslavnějších klasik a po Giro d'Italia a Tour de France se mění i přístup španělských pořadatelů Vuelty. Zatímco letos se Vuelta žen jela ještě pod názvem Ceratizit Challenge by La Vuelta, příští rok se závod bude jmenovat a Vuelta España Femenina, podle vzoru Tour de France Femmes. 

Podle španělského sportovního deník Marca se nezmění jen název, ale také termín. Zatímco mužská Vuelta se koná v srpnu a září jako poslední z Grand Tours a Ceratizit Challenge by La Vuelta se také v minulých dvou sezónách konal na podzim, příští rok se bude závodit v květnu, ještě před Giro d'Italia Donne a Tour de France Femmes.

La Vuelta España Femenina se bude příští rok skládat ze sedmi etap. Závod začal v roce 2015 jako jednorázovka, v roce 2018 se nejlepší závodnice světa předvedli ve dvou etapách, v roce 2020 se Vuelta natáhla na tři etapy, v roce 2021 na čtyři a letos se jel pětidenní etapový závod. V roce 2023 tedy přibudou další dvě etapy a přiblíží se Giru a Tour. Letošní rvní ročník Tour měl celkem osm etap a Giro má dokonce deset etap a také má nejdelší historii. 

Celkové vítězství na Vueltě letos získala Annemiek van Vleuten, kterému se tak podařilo zkompletovat výjimečný hattrick. Nizozemka byla v roce 2022 nejlepší také na Giro d'Italia Donne a Tour de France Femmes. Na stupních vítězů ji ve Španělsku doplnily Elisa Longo Borghini a Demi Vollering. Současná mistryně světa plánuje vyhrát všechny tři etapáky také v příštím roce a to navíc v duhovém dresu a ve své poslední závodní sezóně.