Byl to nesmírně náročný a nervózní den na Giro d'Italia. Dobrá nálada nepanovala už na startu, devět jezdců nenastoupilo na start a na peloton se snášel hustý déšť. Chladné počasí a silný vítr také nikoho moc netěšil a asociace profesionálních cyklistů proto jednala s pořadateli závodu o možném zkrácení etapy na 70 kilometrů. Nakonec se dohodl kompromis, etapa odstartovala podle plánu a za pelotonem jely týmové autobusy, aby se cyklisté mohli schovat, kdyby se počasí zhoršilo a nebylo by možné pokračovat na kole. 

To naštěstí nenastalo, závodilo se celých 196 kilometrů. Do úniku chtěla spousta jezdců, ale v kopcích za startem ve Scandianu bylo hodně těžké se do nějakého dostat. Zkoušeli to i jezdci Soudal Quick-Step, kteří po odstoupení Remca Evenepoela mohou závodit na vlastní výsledky. Nakonec se osamostatnili Derek Gee (Israel-Premier Tech) a Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), za kterými se později sám vydal Magnus Cort (EF Education-EasyPost) a po něm nejlepší vrchař Davide Bais (Eolo Kometa). 

Zatímco někteří vpředu útočili, další odpadali z pelotonu a překvapivě mezi nimi byl i Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe). Šestý muž celkového pořadí je totiž nemocný, ačkoliv nemá pozitivní test na covid. Vlasov nevydržel dlouho bojovat, nezbývalo mu nic jiného, než ze závodu odstoupit. 

150 kilometrů před cílem se vpředu sjeli De Marchi, Gee, Cort a Bais. Tato čtveřice si vypracovala náskok kolem 4 minut. Bais si dojel pro maximum bodů na vrchařské prémii 2. kategorie Passo delle Radici a tím jeho účast v dlouhém úniku skončila, protože v technickém a mokrém sjezdu nechtěl riskovat, odpadl a vrátil se do pelotonu. 

Vine spadl a propadl se pořadím

Obavy ze sjezdu byly oprávněné, v hlavním poli došlo k několika pádům. Spadl například Fernando Gaviria (Movistar) a už se dopředu nevrátil. Jiní si to ovšem užívali. Bahrain Victorious ve sjezdu zaútočil, Andrea Pasqualon odvezl týmové kolegy Damiana Carusa a Jonathana Milana. Jeidný, kdo se jich udržel, byl Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), ostatní nechtěli nic riskovat. I tak se padalo. Jay Vine (UAE Emirates) spadl 80 kilometrů před cílem a stálo ho to dobrý výsledek v celkovém pořadí. 

Snaha Bahrainu netrvala dlouho, 68 kilometrů před cílem byli Caruso, Milan a Pasqualon dostiženi a zezadu se do pelotonu vraceli sprinteři. Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) se dotáhl, stejně jako Mads Pedersen (Trek-Segafredo) a Pascal Ackermann (UAE Emirates). V pelotonu tak najednou byly týmy, které měly motivaci sjíždět dlouhý únik. Na čele se začali střídat jezdci DSM, Soudal Quick-Step, Bahrainu, Astany a Treku. 50 kilometrů před cílem ztráceli 2:25 a zdálo se, že mají vše pod kontrolou. 

Těžké pády se děly i dál, k zemi šli Lukas Pöstlberberg (Jayco AlUla), Michel Ries (Arkéa Samsic) a Warren Barguil (Arkéa Samsic). Alberta Bettiola (EF Education-EasyPost) srazil jeden z pořadatelů, ale všichni se vrátili na kolo a pokračovali v závodě. Nejhůř vypadal Barguil, který si stěžoval na bolest levého zápěstí. 

V pelotonu nebyl dostatek domestiků 

30 kilometrů před cílem drželo první trio náskok 1:50 před hlavní skupinou, zatímco početné grupeto s Jayem Vinem ztrácelo už 5 minut. Vineovi se snažili pomoci Davide Formolo, Ryan Gibbons a Alessandro Covi, ale proti pelotonu pouze ztráceli. Nakonec to vzdali a do cíle se dostali s odstupem 10:28 na ostatní favority.

Peloton se stále snažil uprchlíky dostihnout, jenže pracanti na sjíždění ubývali a jezdci v úniku byli stále silní. 10 kilometrů před cílem drželi náskok 45 sekund, o 7 kilometrů později to bylo 40 sekund a peloton svou snahu vzdal. Bylo jasné, že dnes vyhraje někdo ze třech odvážných. Velkým favoritem byl nejrychlejší sprinter Magnus Cort. Proto to Kanaďan Gee zkusil už 1600 metrů před cílem sám. A jeho útok měl oči, De Marchi se nedotáhl a Cort musel vydat hodně sil. Gee a Cort se sjeli a zpomalili. De Marchi se k nim vrátil, ale šanci k protiútoku nedostal, soupeři věděli, že se blíží. 

Ital začal spurtovat už 300 metrů před cílem a doufal v zázrak. Ten nepřišel, Cort byl příliš rychlý a s přehledem porazil Geeho i De Marchiho a dojel si pro první etapové vítězství na Giro d'Italia. Podařilo se mu tím zkompletovat sbírku etapových vítězství na všech Grand Tours. Na španělské Vueltě vyhrál už šestkrát, na Tour de France dvakrát. Gee už podruhé dojel na druhém místě a pokaždé to bylo za jezdcem EF Education-EasyPost. 

Byla mi strašná zima, ani jsem nevěděl, co se děje, říká vítěz etapy

Z tohoto vítězství mám neuvěřitelnou radost. Je pro mě velmi důležité, že se mi to podařilo, řekl v cíli třicetiletý Dán. Byla mi tak strašná zima, že jsem nevěděl, co se zrovna děje. Přestala mi fungovat vysílačka, takže jsem neměl ponětí, co se v pelotonu děje. Zřejmě se toho dělo hodně, sjezd byl navíc dost technický.

Byl to jeden z nejtěžších dnů, který jsem kdy zažil, nejdřív jsem se musel dotáhnout a pak jsme celý den jeli tvrdě. Měli jsme sice náskok, ale nemyslím si, že by ten náskok byl nějak moc velký. Neměli jsme jinou možnost než jet tvrdě. Nepamatuji si, že bychom někdy jeli tak tvrdě celý den, dodal. 

Peloton dorazil se ztrátou 51 sekund a šlo především o body do soutěže o maglia ciclamino. Jonathan Milan nenačasoval svůj spurt moc dobře a byl předstižen Pedersenem, Ackermannem a Stefanem Oldanim (Alpecin-Deceuninck). Ale první místo v bodovací soutěži udržel, má 127 bodů, druhý Pedersen ztrácí jen 18 bodů. Bais navýšil vedení ve vrchařské soutěži už na 104 body. 

V celkovém pořadí udržel první místo Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Jay Vine se propadl o devět příček, na 20. místě ztrácí 12:52. Jeho týmový kolega Joao Almeida je celkově čtvrtý, 22 sekund za Thomasem a vede soutěž do 25 let. 

Dnes nebyly nejlepší podmínky na to obléknout si růžový dres. Ale byl to krásný den. Vlastně bych měl říct, že to byl solidní den. Byla obrovská zima a sjezd byl docela nebezpečný. Stalo se toho hodně, ale jsem rád, že jsem to dnes zvládl dobře, byl spokojený lídr celkového pořadí. Neberu tenhle dres jako samozřejmost, dodává Thomas. Den za dnem ho teď budeme bránit. Může se toho stát hodně, obzvlášť v tomto počasí.