Tadej Pogačar je vyhlášeným talentem silniční cyklistiky, už loni se o něj zajímaly týmy nejvyšší kategorie WorldTour a Pogačar má smlouvu s celkem UAE Emirates, kam by se měl přesunout v dalších letech. Letos radši ještě zůstal ve slovinském kontinentálním Ljubljana Gusto Xaurum, aby nebyl jeho postup uspěchaný. Ve stejném celku působí i další velmi talentovaný mladý závodník Žiga Jerman, vítěz Gent - Wevelgem U23. 

Je dlouhodobě zajímavé, kolik talentů Slovinsko dokáže vychovat. Tak malý a nepočetný národ má mnoho profesionálů na úrovni WorldTour a několik velkých talentů. Slovinci po Závodě míru vedou průběžné pořadí Nations' cupu v kategorii U23. V konkurenci cyklisticky významných zemí Francie, Itálie, Belgie, Španělska a tak dále. Slovincům se daří a budoucnost vypadá ještě slibněji. 

Pogačar musel v poslední etapě do Jeseníku zaútočit v kopcích v závěru etapy. Podařilo se mu v dešti uniknout sólo, vyhrál dvě vrchařské prémie a zajistil trikot nejlepšího vrchaře. Jenže o to mu nešlo, chtěl vyhrát etapu i konečné pořadí. A bez problémů to zvládnul. Do cíle v Jeseníku dorazil s velkým náskokem 1:03 před skupinou soupeřů. To stačilo na celkové vítězství. Před etapou byl šestý a ztrácel 32 sekundy, po etapě byl 41 sekundu před druhým Samuelem Battistellou. Odvaha útočit brzo se mu vyplatila, o den dříve na Dlouhých Stráních byl také aktivní a snažil se ujet, ale to bylo příliš brzo a ztratil 14 sekund. Naštěstí ho neúspěch neodradil útočit i v neděli. 

Ital Battistella byl dlouho nejvýraznější osobou průběhu závodu. Vyhrál první etapu a dva dny vezl žlutý dres. Dokázal uhájit svou pozici ve velmi těžké etapě na Dlouhé Stráně a čekala ho jen závěrečná etapa. Obavy neměl ani tak z Tadeje Pogačara, ale spíš z Marca Hirschiho, který ztrácel jen osm sekund a Jonase Vingegaarda s odstupem dvanácti sekund. Ty si Battistella uhlídal, ale Pogačara nikoliv. 

Závodění v kategorii U23 není tak kontrolované jako mezi profesionály. Závodníci nemají vysílačky a ani zkušenosti, takže někteří v cíli nedělní etapy ani nevěděli, že Pogačar už dávno vyhrál. Proto se Španěl Xuban Errazkin v cíli radoval, přitom neměl důvod, etapu nevyhrál, zůstal na čtvrtém místě konečného pořadí a navíc přišel o trikot nejlepšího vrchaře. Errazkin tedy odjel s prázdnou, dvakrát dojel druhý v etapě a nedostal se na žádné finálové pódium. Ale měl by být spokojený, protože jeho výsledky zajistily španělskému celku start na Tour de l'Avenir. A jako vynikající vrchař by se ve Francii měl ukázat. 

Z Pogačara, Battistelly, Hirschiho a Errazkina určitě budou kvalitní profesionálové. Pogačar už má smlouvu, Švýcar Hirschi působí v development týmu Sunweb, takže budoucnost má jasně nalinkovanou. Battistella je členem vyhlášeného týmu Zalf Fior a neměl by mít se sháněním profi smlouvy problém. 

Příliš vidět nebyli a žádný zajímavý výsledek nezajeli z významnějších zemí Američané, Britové, Nizozemci, Němci a Portugalci. Sice byli aktivní, především Rui a Ivo Oliveirové, ale od Tiaga Antunese se čekal úspěch v celkovém pořadí, jenže nebyl ve formě. A mezi neúspěšné musíme bohužel zařadit i Čechy. Jakub Otruba byl jediným závodníkem, který se o něco pokoušel, ale nejlepším výsledkem bylo 21. místo v první etapě. A celkově obsadil 24. příčku se ztrátou přes šest minut. A to úspěch rozhodně není. V mimořádně velké konkurenci nejlepších závodníků kategorie U23 byl odhalen nedostatek českých talentů. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography