První monumentální klasiku máme za sebou, ale z výsledků Milán - Sanremo není možné vyvozovat velké závěry před nadcházejícími klasikami na kostkách. Sanremo a dlážděné jednorázovky jsou příliš odlišné typy závodů. Na startu nebudou Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski a další závodníci a není proto jasné, kdo je největším favoritem Kolem Flander. Více budeme vědět po třech nadcházejících závodech. 

Driedaagse Brugge - De Panne

Tři dny Brugge - De Panne je trochu zvláštní název pro jednorázový závod, ale býval to přípravný etapák před Kolem Flander. Nyní je sice pouze jednodenní, ale nově patří do série WorldTour. De Panne je závodem pro spurtery, sice jsou na trati kostky, ale jen málo a většina na začátku trati. Před cílem se objedou dva rovinaté okruhy přes De Panne a Koksijde. 

Vítězství obhajuje Elia Viviani a je největším favoritem i letos. Deceuninck - Quick-Step by si měl závod pohlídat a předpokládáme, že protáhnou šňůru jednorázových vítězství. Velkým soupeřem by měl být německý mistr Pascal Ackermann z BORA-hansgrohe a samozřejmě také Dylan Groenewegen. Nizozemský sprinter je možná nejychlejším současným závodníkem ve WorldTour, ale bude mít stejnou podporu jako Viviani?  

Na start se chystají také Fernando Gaviria, Marcel Kittel, Bryan Coquard, Cees Bol, Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni a Deceuninck má záložního sprintera v osobě Fabia Jakobsena.    

Obhájce vítězství: Elia Viviani

Rekordman: Eric Vanderaerden (5 vítězství) 

Favorité Driedaagse Brugge - De Panne:

∗∗∗ Elia Viviani, Dylan Groenewegen

∗∗ Pascal Ackermann, Fernando Gaviria 

∗ Fabio Jakobsen, Marcel Kittel, Bryan Coquard, Cees Bol, Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo


E3 BinckBank Classic

Páteční klasika E3 bude o něco zajímavější. "Malé Flandry" jsou vždy dramatické a závodníci si vyzkouší slavné hellingy Taaienberg, Paterberg, Oude Kwaremont a další. Závod začíná v Harelbeke a po 204 kilometrech končí také tam. 

Právě na E3 se nejlépe pozná, kdo je favoritem Ronde van Vlaanderen. Loni sólově zvítězil Niki Terpstra a podařilo se mu vyhrát i velké Flandry. Vyhrát E3 a Ronde v jednom roce je vlastně docela běžné. V roce 2010 a 2013 vyhrál oba závody Fabian Cancellara, v roce 2012 to dokázal Tom Boonen. V roce 2017 vyhrál Greg Van Avermaet a později dojel druhý na Kolem Flander a vyhrál Paříž - Roubaix. Ve stejném roce byl Philippe Gilbert druhý na E3 a vyhrál Flandry. O rok dříve stejný výsledek na obou závodech zajel Peter Sagan. 

E3 BinckBank Classic je jednoduše perfektním přípravným závodem před Flandry a jasným indikátorem formy hlavních favoritů. A proto by E3 žádný špičkový klasikář neměl vynechat. Na startu budou Peter Sagan, Zdeněk Štybar, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Michael Valgren, Jasper Stuyven, Alexander Kristoff, Tiesj Benoot, Bob Jungels, Yves Lampaert, Philippe Gilbert, Wout van Aert, John Degenkolb, Matteo Trentin, Sep Vanmarcke, Silvan Dillier a samozřejmě i Niki Terpstra.   

Na E3 se ukáže, jakou formu má Peter Sagan, kdo je nejsilnějším závodníkem Deceuninck - Quick-Step, zda dokáže Oliver Naesen uspět i na kostkách a jak je na tom Greg Van Avermaet.

Nedávná historie ve fotografiích:

loading...

Obhájce vítězství: Niki Terpstra

Rekordman: Tom Boonen (5 vítězství) 

Favorité E3 BinckBank Classic:

∗∗∗ Zdeněk Štybar, Greg Van Avermaet, Peter Sagan

∗∗ Oliver Naesen, Niki Terpstra, Tiesj Benoot

∗ Wout van Aert, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Bob Jungels


Gent - Wevelgem

A to nejprestižnější v tomto týdnu přijde na řadu v neděli. Gent - Wevelgem je velkou klasikou, na úrovni Omloop Het Nieuwsblad a jeden stupeň pod Kolem Flander. Je to stěží vyzpytatelný závod, který může být značně selektivní, zejména když fouká silný vítr, ale také může skončit hromadným dojezdem pelotonu.  

Výjimečně těžkým závodem byl ročník 2015. Sólově vyhrál Luca Paolini a závodníky sfoukával silný vítr ze silnice. Naopak loni se dojíždělo ve spurtu celého pelotonu a už potřetí v kariéře vyhrál Peter Sagan. Slovenský mistr je specialistou na Gent - Wevelgem, jednou vyhrál ve spurtu peloton, jednou ve spurtu malé skupiny a jednou dojel do cíle sám. Dokonce je nejúspěšnějším mužem historie závodu, na pódiu stál už šestkrát.  

Důležitým místem závodu je stoupání Kemmelberg, které se jede hned třikrát. Pořadatelé se snaží závod ztížit zařazením prašných úseků, ale zatím to nemělo velký efekt. Závod má parametry monumentálních klasik, měří 251,5 kilometru. 

Vyhrát ve Wevelgemu a také na Kolem Flander v jednom roce není úplně časté, ale Tom Boonen to dokázal v roce 2012, stejně jako Peter Sagan v roce 2016. V roce 2017 zde triumfoval Greg Van Avermaet a potvrdil tak svou dominanci na dlážděných klasikách.   

Záleží na počasí a taktice velkých týmů, jak se bude závod vyvíjet. Deceuninck - Quick-Step nasadí Eliu Vivianiho, který byl loni těsně druhý za Saganem a porážku oplakal. Belgičané tak možná budou chtít odplatu a vsadí na italského mistra. Hromadný dojezd bude chtít Groupama - FDJ pro Arnauda Démara, UAE Emirates pro Alexandra Kristoffa a Fernanda Gaviriu a Jumbo - Visma pro Dylana  Greonewegena. 

Na druhou stranu Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Niki Terpstra, Michael Valgren a další musejí útočit. A co takový Mathieu van der Poel? Bude útočit, nebo počká na spurt?

Nedávná historie na fotografiích: 

loading...

Obhájce vítězství: Peter Sagan

Rekordmani: Peter Sagan, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini, Tom Boonen, Robert Van Eenaeme (3 vítězství) 

Favorité Gent - Wevelgem:

∗∗∗ Peter Sagan, Elia Viviani

∗∗ Arnaud Démare, Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel

∗ Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Oliver Naesen, Zdeněk Štybar

Foto Sirotti